Respect!Almere stapt uit Volggroep Floriade

ALMERE - Fractie-assistent Rick van Mourik van de partij Respect!Almere stapt uit de Volggroep Floriade. Die groep bestaat uit raadsleden die de ontwikkelingen rond de Floriade in de gaten houdt. De partij hoopt dat het stikstofdossier een handvat kan zijn om de Floriade stop te zetten.

Rick van Mourik. (Foto: aangeleverd)

De recente ontwikkelingen rondom de Floriade in Almere hebben er voor gezorgd dat de maat vol is, stelt Van Mourik die spreekt van een omgekeerde salamitactiek. “Stap voor stap worden er iedere keer miljoenen aan het Floriade budget toegevoegd om ‘onvoorziene’ problemen af te dekken. Die problemen zijn echter al jaren niet onvoorzien want wij hebben jaren geleden al aangegeven dat wij vreesden voor een bedrag van 40 miljoen of meer.”


Achterkamertjespolitiek
Respect! vindt dat de stekker toen al uit het 'prestige debacle' getrokken had moeten worden en dat dit vandaag nog steeds zou moeten omdat het einde van de omgekeerde salami tactiek nog niet in zicht is. “Er wordt nog wel een 10 of 20 miljoen aan toegevoegd”, vreest van Mourik die het bovendien volstrekt onacceptabel vindt dat B&W zich bedient van achterkamertjespolitiek. “Respect! wordt, als onderdeel van de oppositie, volledig buitenspel gezet doordat er geheime bijeenkomsten worden gehouden, kennelijk over stukken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is respectloos en wij kunnen het onze kiezers en de inwoners van Almere niet meer uitleggen. Wij distantiëren ons daarom volledig van het gevoerde beleid en de gemaakte keuzes door B&W”.


Stikstofdossier als noodrem
Van Mourik, die namens Respect! in de Floriade volggroep zit, ziet in het stikstof dossier een mogelijkheid om aan de noodrem te trekken en om het Floriade project met onmiddellijke ingang stop te zetten om een groter financieel debacle voor Almere te voorkomen. “Denk je eens in welke ándere prioriteiten we hadden kunnen stellen met al dat weggegooide Floriade geld. De stekker moet er onmiddellijk uit. Dan maar geen Floriade maar ook geen failliet van Almere door een prestige project van een aantal personen waarvan de koppen inmiddels al gerold zijn`.

Respect! zal alleen nog deelnemen aan plenaire vergaderingen over de Floriade. Van Mourik stapt uit de volggroep Floriade en zal ook niet meer deelnemen aan Floriade agenderingen. “Het moet voor de inwoners in Almere duidelijk zijn of worden hoe de zaken er financieel voor staan. Andere prioriteiten kunnen door het Floriade debacle niet gerealiseerd worden en dat is onaanvaardbaar”, aldus Van Mourik.

Artikel geplaatst op: 09 maart 2020 - 14:15

Gerelateerd

Delen