Directeur GoedeStede zou als raadslid dolbij zijn met coalitie

Door Marcel Beijer

ALMERE – "Het nieuwe college wil in twee jaar tijd maar liefst 4000 woningen bouwen. Zo concreet heb ik het nog nooit meegemaakt. Als raadslid zou ik dus dolblij zijn met deze coalitie: eindelijk wordt er weer fors gebouwd. En dan hebben CDA/D66 het verstofte plan voor woningbouw op Pampus en de IJmeerlijn ook nog concreet gemaakt. Chapeau, dat is fijn nieuws. Er gaat nu echt wat gebeuren."

Het project Place2BU in Leidserijn bevat tijdelijke woningen die jaren mee kunnen. (Foto: Trajectum Online)

 

Directeur/bestuurder Arjan Deutekom van woningstichting GoedeStede is duidelijk klaar met de kritiek op het gebrek aan woningen in Almere. "Het vorige college, met de PvdA daar nog in, zette al flink in op woningbouw, maar dit nieuwe college heeft het nog beter begrepen: er moet gebouwd worden. Snel en veel. We leveren binnenkort een complex met 95 sociale huurappartementen op aan het einde van de Evenaar in Buiten. Daar kwamen 1500 reacties op. Laat dat even op je inwerken: 1500 serieuze reacties voor 95 appartementen. En laatst 600 reacties op één portiekflatje. Echt, de nood is hoog."

 

Woonvisie
Bij elke discussie in de gemeenteraad over de woningnood verwijst het Almeerse college van B&W naar de woonvisie die in de maak is, maar al maanden vertraging heeft opgelopen. Na veel politieke druk dwong burgemeester Franc Weerwind wethouder Jan Hoek ertoe de concept-versie openbaar te maken. Voor het grote publiek blijft de visie nog geheim. Er wordt gefluisterd dat de woningcorporaties de visie afgelopen zomer al in hun bezit hadden.
"Klopt", zegt Deutekom. "We hadden een eerste conceptversie toen al in handen. Een ambtelijk stuk, meer niet. Maar toen vertrok wethouder Ypma en later stapte de PvdA uit het college. Nu is wethouder Lindenbergh de verantwoordelijke. Ik heb binnenkort een gesprek met hem. Overigens is die visie alleen voor de lange termijn spannend, hoor. Om snel iets te doen aan de woningnood is het belangrijk wat het college in de resterende twee jaar wil. Nou, dat is duidelijk: 4000 woningen."

 

Sociale huur
Deutekom maakt zich wel zorgen over het percentage sociale huur. "Het Rijk wil dat woningcorporaties vooral bouwen in de sociale huur en voor kwetsbare bewoners. Het liefst zie ik wijken met één derde sociale huur, één derde middenhuur en één derde koopwoningen, waarbij de sociale huur wordt verspreid over de wijk. Maar door die regelgeving moeten we vooral bouwen voor mensen met een zorgprofiel. Dat zijn vaak kwetsbare bewoners die begeleiding nodig hebben. Maar daar ontbreekt het vaak aan omdat er geen geld voor is. Dan maak ik me grote zorgen over de leefbaarheid van zo'n wijk en vraag ik me af of we dat als corporaties en als gemeente moeten willen."

 

Waterwijk
Een bijkomend nadeel is dat een woningcorporatie weinig verdient op sociale huur. "Natuurlijk: we zijn ervoor om sociale huurwoningen te bouwen. Maar we moeten ook rendabel bouwen. Neem dat seniorencomplex in Waterwijk: dat kunnen we alleen rendabel bouwen als er genoeg woningen zijn. We draaien nu al tonnen verlies op dat project. Toch lopen de bewoners daar tegen te hoop. Natuurlijk, de communicatie ging niet goed, maar die woningen zijn broodnodig voor de doorstroming. Ouderen moeten in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Almere is niet gewend om in te breiden qua woningbouw. Dat zullen we moeten leren: zowel het stadsbestuur als de bewoners. Inspraak is goed maar niet over álles."

 

1000 woningen
Vorig jaar zomer gaf Deutekom aan binnen een paar jaar duizend woningen te kunnen bouwen in de stad. "Dat heeft met de woonvisie te maken. Ik zeg nog steeds dat het mogelijk is. Ook tijdelijke woningen. En dan ook nog mooier dan die containerwoningen. Kijk naar Place2BU in Utrecht, dat zijn prachtige woningen waar je nauwelijks aan afziet dat het tijdelijke woningen zijn. Die kun je gewoon in de stad bouwen, wat mij betreft lekker brutaal in het midden van de stad. Op het Odeonpark, bijvoorbeeld."

Artikel geplaatst op: 10 maart 2020 - 12:04

Gerelateerd

Delen