Kinderen geven applaus voor de democratie

Door Robert Mienstra

ALMERE – Kinderen zijn geïnteresseerd in de politiek en democratie. Dat bleek toen 140 basisschoolleerlingen woensdagochtend op uitnodiging van de gemeente in de raadszaal van het stadhuis leerden hoe de politiek werkt.

 

Raadslid Annette Raijer (PVV) in gesprek met basisschoolleerlingen. (Foto: Almere DEZE WEEK))

De kinderen spraken onder meer over stemmen. Vrijwel allemaal vonden ze dat interessant. Er kwam voor voorzitter Bart Buijs van de Griffie zelfs een applaus toen hij vroeg of stemmen belangrijk is.

Bomenkap
De leerlingen kregen een vraag voorgeschoteld of er bomen gekapt moesten worden om plaats te maken voor voetbalveldjes. Tal van kinderen kwamen met voor- en tegenargumenten. Milieu speelde een belangrijke rol in hun argumentatie. Maar een aantal kinderen vond speelplekken ook belangrijk. Toen de vraag uiteindelijk in stemming werd gebracht waren 137 kinderen tegen de bomenkap en drie voor.
Verder discussieerden de kinderen met zes raadsleden of de fietshelm verplicht moest worden gesteld. Aanvankelijk was een groot deel van de kinderen tegen, maar toen de voor- en tegenargumenten onder leiding van de raadsleden was benoemd, waren uiteindelijk evenveel kinderen voor als tegen. “Zo werkt dus de democratie in het stadhuis”, concludeerde voorzitter Bart Buijs van de Griffie.

Burgemeester
Berneditha Rijssel – Omusuo van de ChristenUnie stelde een aantal vragen aan de kinderen. Bijna alle kinderen zitten op sport, een veel kleiner deel speelt een instrument. En vrijwel allemaal hebben ze een zwemdiploma.
Op de vraag wie de burgemeester is, gaf een groot deel te kennen dat ze wisten dat dat Franc Weerwind was. Opvallend was dat Annemarie Jorritsma ook een aantal keren werd genoemd.

Buijs werd door de kinderen bestookt met vragen. Ze wisten van geen ophouden. Wie het beeld is in de raadszaal (koning Willem-Alexander), wat het logo in de raadszaal voorstelde, of de stad van de burgemeester is. Overal kregen ze een antwoord op.

Levendig
De bijeenkomst was uiterst levendig. Bijna alle kinderen wilden wel hun zegje doen door de microfoon. Regelmatig klonk er applaus, voor slimme opmerkingen was er steeds een prijsje. De raadsleden met de loopmicrofoon kwamen handen tekort om de kinderen aan het woord te laten.
De lokale democratie staat onder druk. Maar deze kinderen lieten zien dat zij in al hun onbevangenheid graag willen meepraten over zaken die de stad aangaan. Stemmen over onderwerpen… dat wilden ze maar al te graag. Dit geeft hoop voor de democratie.

Artikel geplaatst op: 11 maart 2020 - 12:16

Gerelateerd

Delen