Winkeliers centrum Buiten verbolgen over invoering betaald parkeren
“Het slaat helemaal nergens op”

BUITEN - Al in december 2006 heeft de gemeenteraad besloten dat uiterlijk in 2012 betaald parkeren wordt ingevoerd in het centrum van Almere Buiten. Het college heeft onlangs besloten dat dit gebeurt met ingang van 1 januari 2012, maar de ondernemers in het winkelcentrum zijn het er niet mee eens.
De ondernemers en de gemeente maakten in 2006 de afspraak dat betaald parkeren in Buiten centrum ingevoerd zou worden als de nieuwbouw voor 75 procent gevorderd was of anders uiterlijk in 2012. (Foto: Fred Rotgans)

Volgens de ondernemers wordt het betaald parkeren nu veel te vroeg ingevoerd. De ondernemers en de gemeente maakten in 2006 de afspraak dat het ingevoerd zou worden als de nieuwbouw voor 75 procent gevorderd was of anders uiterlijk in 2012. “Maar de bouw is twee jaar vertraagd!”, zegt voorzitter van de winkeliersvereniging BuitenMere, Rob van Tweel. “Wij hebben altijd al gezegd dat we snappen dat het betaald parkeren er komt, maar niet als de bouw nog niet klaar is. Het moet uitgesteld worden naar 2014, maar de politiek heeft niet het vermogen om zo te denken. Je bent toch niet goed bij je hoofd als je het nu al invoert?”
Vier bouwplaatsen

Johan Scherpenkate, eigenaar van schoenenwinkel The Shoe Store aan het Globeplein, vreest voor het voortbestaan van de winkeliers. “Er is nu zo’n 40 procent klaar. Er wordt gebouwd bij de oude C1000 en bij de oude bibliotheek, tegenover de oude Albert Heijn en tegenover de schoenmaker en de visboer moet nog begonnen worden. Het slaat helemaal nergens op. Dat er bouwactiviteiten zijn is al niet interessant voor de consument en als ze ook nog moet betalen om te parkeren is er helemaal geen reden meer om naar Almere Buiten te komen om te winkelen. Op vier plekken bouwactiviteiten en dan nog betalen? Dat is belachelijk. Je kan op je klompen aanvoelen dat er dan klappen gaan vallen onder winkeliers.”
Mensen zijn terughoudend in hun aankopen, weet Scherpenkate. “We leven in een goede economische crisis waardoor de handel aardig onder druk staat. De consument is heel voorzichtig, dat merk ik ook.”
Actie

De winkeliersvereniging beraamt zich op actie. Van Tweel: “We zijn aan het bekijken of de gemeente zich juridisch aan alle afspraken houdt. Er ligt een aantal mogelijkheden en onze adviseurs zijn deze aan het onderzoeken. Er is al een brief naar de gemeente toe waarin we hebben gezegd dat we het volstrekt belachelijk vinden dat het betaald parkeren wordt ingevoerd.”
In het najaar van 2011 stelt de gemeenteraad de tarieven vast. Het college stelt de raad voor om de tarieven voor het betaald parkeren op straat in het centrumgebied van Almere Buiten gelijk te stellen aan die van de parkeergarages.
Artikel geplaatst op: 03 augustus 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen