50Plus pleit voor gratis openbaar vervoer voor ouderen

ALMERE - 50Plus, de 'jongste politieke partij van Nederland', doet in Flevoland mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. De partij is nu in alle provincies vertegenwoordigd en hoopt zo landelijk de positie van ouderen te verbeteren. Deze partij pleit onder andere voor gratis openbaar vervoer voor ouderen. Almeerder Erik Boshuijzen licht de plannen toe.
Lijsttrekker Erik Boshuijzen: "Pas als we in de Eerste Kamer komen kunnen we echt meepraten over veranderingen voor ouderen." (Foto: Fred Rotgans)

De partij heeft voor Flevoland een aantal actiepunten. Zoals bereikbare en betaalbare voorzieningen voor ouderen, de koopkracht van ouderen beschermen en laagdrempelige voorzieningen realiseren, zoals de afbraak van ouderenzorg tegengaan of gratis openbaar vervoer voor ouderen. 50Plus vindt dat bij andere partijen 'aandacht voor senioren achterblijft'.
Lijsttrekker voor Flevoland is de Almeerder Erik Boshuijzen (72), oud-tv-journalist, hoofd voorlichting van de provincie en voorzitter van een belangenvereniging van gepensioneerden bij de media. "Ouderen hebben het gewoon moeilijk", aldus Boshuijzen. "Pensioenen lopen achter bij mensen in loondienst. Al een jaar of zeven hebben we geen loonsverhoging gehad. In koopkracht gaan we achteruit. We betalen steeds meer ziektekosten, ieder jaar betalen we een hoger eigen risico. Bij salaris is de jaarlijkse vakantietoeslag bij mensen in loondienst 8 procent, voor mensen met een AOW 5 procent. Voorzieningen voor ouderen worden minder toegankelijk; ouderen worden aan alle kanten gepakt. En daar proberen we wat aan te doen."
Meertrapsraket

De eerste stap in de politiek is volgens de partij: meedoen met de Provinciale Staten. "Het eerste wat we doen na de Provinciale Statenverkiezingen is stemmen voor de Eerste Kamer. En als ouderen in de Eerste Kamer komen, kunnen we pas echt meepraten over veranderingen in de wet." Met deze "meertrapsraket, van provinciale naar landelijke politiek", hoopt Boshuijzen ouderen meer stem te geven. "Het zou voor het eerst zijn dat er echt voor ouderen wordt opgekomen."
Op de vraag of Boshuijzen niet via gemeentepolitiek kan opkomen voor ouderen, is hij stellig. "Dat kan natuurlijk, maar wil je écht landelijk invloed uitoefenen via de wetgeving, dan moeten we ervoor zorgen dat we in de provincie komen. Want die kan ervoor zorgen dat ouderen gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen na negen uur 's ochtends, wat in sommige provincies al het geval is. Of dat we korting krijgen op musea. De ouderenkaart is tenslotte afgeschaft en voor een beetje voorstelling betaal je al snel 25 euro. Dat is voor ouderen te veel."
Van de dertien kandidaten op de Flevolandse kieslijst van 50Plus staan tien Almeerders, waaronder 'lijstduwer' Klaas Wilting. Oud-staatssecretaris Michel van Hulten uit Lelystad heeft op de lijst een prominente plaats voor de Eerste Kamer.
Het volledige programma en speerpunten van de partij is te vinden op www.50pluspartij.nl. Meer info bij Dick Rensema: 0320-223187 of mail: dick@rensema.demon.nl.
Artikel geplaatst op: 19 januari 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen