Blauwe zone in plaats van betaald parkeren

STAD CENTRUM - Bewoners, ondernemers en politiek kwamen woensdag 9 mei bijeen in de Nieuwe Bibliotheek voor het debat ‘Parkeren in Almere’. Directeur Ondernemingsvereniging Stadshart Almere, Martin Ort benadrukte tijdens het debat dat de tijd dringt. “De poorten moeten morgen al open. Als we nog langer wachten, is het voor veel ondernemers echt te laat.”
Ook voor parkeren op het parkeerterrein aan het Rio de Janeiroplein moet sinds 1 januari betaald worden. (Archieffoto: Fred Rotgans)

De aftrap van het debat werd gegeven door Frits Huis van Leefbaar Almere en Miranda Joziasse van de VVD. Punt van discussie was bij wie het prijskaartje voor de parkeervoorzieningen hoort te liggen. Miranda Joziasse: “Natuurlijk bij de gebruiker, anders betaalt heel Almere ervoor. Ook mensen die principieel geen auto hebben.” Frits Huis reageert: “Mevrouw Joziasse heeft met slechts vier jaar in de Almeerse politiek eigenlijk te weinig historisch besef om goed over dit onderwerp te kunnen discussiëren. De gemeente heeft namelijk in het verleden te ambitieuze besluiten genomen over de bouw van parkeergarages. De gevolgen van dit wanbeleid moet nu goedgemaakt worden en dat moet je verdelen over alle inwoners.”
15 miljoen euro

Naar verluidt gaat het om 15 miljoen euro dat voor de parkeervoorzieningen in de boeken staat en terugbetaald moet worden. Martin Ort: “Laten we beginnen met vast te stellen dat dit bedrag naar beneden toe gecorrigeerd kan worden. We hebben het namelijk over parkeerplaatsen die nu voor 40.000 euro per stuk in de boeken staan, terwijl de bouw ervan 15.000 euro heeft gekost. Als we afstappen van het betaald parkeren en in alle centrumgebieden blauwe zones invoeren kun je die 15 miljoen zo verlagen naar 8 miljoen euro. Bovendien trek je dan veel meer bezoekers en daar is iedereen bij gebaat.”
Artikel geplaatst op: 16 mei 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen