Eindelijk woonruimte voor verdrietige Ger (72)

HOUT – De 72-jarige Ger is de afgelopen weken het onderwerp geweest in een steekspel tussen wethouder Ineke Schmidt (PvdA) en Jenny Zerfowski van de PVV. Ger lijdt aan artrose en woonde drie maanden lang in een eenpersoonstentje op natuurcamping De Kemphaan. Inmiddels is Ger op de urgentielijst gezet. Daar ging heel wat gekissebis aan vooraf.
Ger (72) in zijn tentje op de Kemphaan. (Foto: Fred Rotgans)


De 72-jarige Ger keerde na een jaar afwezigheid berooid terug in Almere na een paar verdrietige voorvallen in zijn leven. Dertig jaar woonde hij in Almere toen hij een jaar geleden, overmand door verdriet, wegvluchtte naar Frankrijk. Ger wilde rust nadat zijn broer als slachtoffer van zinloos geweld om het leven kwam en zijn 35-jarige dochter overleed aan kanker. Toen vorig jaar ook de zoon van de overleden broer om het leven kwam, trok Ger het niet meer. Hij verkaste naar een vriendin in Frankrijk. Maar drie maanden geleden bonjourde die Ger de deur uit en verkocht veel van zijn spullen. Van zijn laatste centen kocht Ger een kaartje richting zijn oude woonplaats Almere. Maar in zijn voormalige woonplaats vielen alle deuren in het slot. In een eenpersoonstentje brengt hij nu al drie maanden de nachten door op de natuurcamping bij De Kemphaan.
Via-via kwam hij in contact met PVV-raadslid Jenny Zerfowski. Die trok zich zijn lot aan. “Dit gun je niemand, en zeker niet iemand met de leeftijd van Ger. Met zijn artrose is het bijna niet te doen in een eenpersoons tentje. Na alle traumatische gebeurtenissen heeft Ger hulp nodig. De Meregaard wil die hulp wel bieden, maar alleen wanneer hij een stabiele eigen woonsituatie heeft. Ondertussen gebeurde er niets. Ze laten die man gewoon aan zijn lot over.”
Scoren

Wethouder Schmidt werpt de kritiek van zich af. “De PVV wist geruime tijd van deze situatie en komt nu twee maanden later met deze vraag”, zegt ze op de website van haar partij. “ Zij kiezen voor en mondelinge vraag in de openbaarheid en laten de man in zijn tent achter, zodat zij dit aan de orde kunnen stellen de raadzaal. Probeer je dan iemand te helpen, of probeer je politiek te scoren?”
Zerfowski is verbaasd over de reactie van Schmidt: “Wij hebben hem eerst via de reguliere weg willen helpen door de juiste instanties te wijzen, daar bleek men hem niet adequaat te helpen. Zijn case bleek helemaal niet te zijn voorgelegd bij de wooncommissie, terwijl dit wel was afgesproken. Ger moest daardoor nog langer in onzekerheid afwachten. Toen wilden we de wethouder in openbaarhei vragen haar verantwoording te nemen. Dat is ons door de griffie afgeraden, we moesten het achter de schermen met de wethouder regelen. Dat bleek dus ook niet te werken. Toen hebben we een bericht op onze site geplaatst en een persbericht verstuurd. Toen ging alles ineens heel snel. Ger heeft nu een urgentieverklaring en hem is inmiddels ook een woning aangeboden.
Zerfowski stelt dat Ger daarmee nog lang niet gered is. “Ger is compleet berooid. Hij heeft niks. Ik roep alle Almeerders en ook ondernemers op om Ger een beetje te helpen. Dit heeft niks met partijpolitiek te maken. Het is toch het failliet van de maatschappij als we het in onze stad niet voor elkaar kunnen krijgen om een 72-jarige man te helpen?”
Wie wil helpen kan dat kenbaar maken via de website van de PVV (pvvalmere.nl) of via twitter @pvvalmere.
Artikel geplaatst op: 26 september 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen