Oprichting Transition Town Almere

ALMERE – Vandaag, 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. In Almere wordt het initiatief genomen voor de oprichting van Transition Town Almere. Daarmee sluit Almere zich aan bij andere steden in de wereld in die al Transistion Town zijn.
Lokale initiatieven vormen de basis van Transition Town. Zoals eerder dit jaar een moestuin begonnen werd in Stedenwijk. (Foto: Fred Rotgans)

Initiatiefnemer is milieudeskundige Max de Goede. “Een Transistion Town is een lokale gemeenschap die zelf aan de slag gaat om hun manier van wonen, werken en leven duurzamer en sterker te maken’, legt De Goede uit. “De gemeenschappen van Transition Town Hebben projecten opgestart op het gebied van bijvoorbeeld voedselproductie, elektrisch rijden, duurzame energie of energiezuinig bouwen”.
Met ondersteuning van de centrale Transition Town-organisatie wil De Goede ook in Almere duurzame transitie-initiatieven opstarten. “Wereldwijd is al bewezen dat goed gecoördineerde Transition Town-initiatieven echt werken. De laatste maanden krijgen Almeerders opvallend veel interesse in onze organisatie. Mensen maken zich over allerlei zaken grote zorgen en zijn het zat om af te wachten wat de politiek gaat doen.”

Almere

De Goede gaat ervan uit dat ook het gemeentebestuur van Almere een concrete bijdrage wil leveren om een goed draaiende Transition Town-organisatie in Almere mogelijk te maken. “Almere baseert zich op ‘De Almere Principles’ waarbij keuzes worden gemaakt voor duurzaamheid. De Transition Town-ontwikkeling brengt deze duurzame ontwikkelingen ook daadwerkelijk in de praktijk. Ook de komst van de Floriade past in het beeld. Het thema ‘Growing Green Cities’ sluit naadloos aan bij de Transitie Town-ontwikkeling.”
De organisatie nodigt geïnteresseerde en enthousiaste Almeerders uit om zich aan te melden, eventueel ook als stuurgroeplid. “Het doel is volgend jaar een werkende Transition Town-organisatie opgestart te hebben”, aldus De Goede. “Hierbij hebben we de volledige steun en kennis van zowel het Internationale Transition Town Network in Engeland als van Transition Town Nederland.”
Aanmelden kan via transitiontownalmere@gmail.com.
Artikel geplaatst op: 10 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen