Parlement Z van start gegaan
Flevoland heeft primeur eerste online jongerenparlement

ALMERE – De jongeren van deze tijd worden door psycholoog Jos Ahlers ‘Generatie Z ‘ genoemd. Op initiatief van demissionair gedeputeerde Marc Witteman van Flevoland is onder de naam ‘Parlement Z’ nu een online jongerenparlement gestart. Flevoland heeft de primeur, daarna volgt de rest van Nederland.
‘Generatie Z’ staat voor de huidige generatie jongeren die opgroeit in een tijdperk waar internet, wifi en sociale media zo vanzelfsprekend zijn als water uit de kraan. “Deze generatie denkt, doet en communiceert heel anders dan de vorige generaties”, legt woordvoerster Carla van Lomwel uit. “Omdat er zo’n groot verschil tussen de generaties zit, heeft Nederland de mening van de jongeren nodig. Zij moeten betrokken worden bij de toekomst van ons land. Parlement Z is een online community die deze jongeren een stem geeft. “
De Beta-versie van Parlement Z start in Flevoland. Van Lomwel: “Omdat gedeputeerde Marc Witteman zo enthousiast is. Hij wil jongeren bij het beleid betrekken. Hij kwam toen in aanraking met psycholoog Jos Ahlers, die toen net zijn boek ‘Generatie Z’ geschreven had. Witteman gelooft erg in het project. Flevoland krijgt daarom de primeur, ook omdat de provincie in dit nieuwe concept een vorm ziet om jongeren te betrekken bij datgene dat er in Flevoland gebeurt.”
18 jaar

Iedereen die jonger is dan 18 jaar kan lid worden van het politiek onpartijdige Parlement Z. De website is interactief en voorzien van spelelementen. Door actief te zijn verdienen leden punten. De leden bepalen zelf de onderwerpen door middel van een debat, proefballon of motie. Een belangrijk onderdeel is de Brandende Vraag, waarbij externe partijen zoals overheden, maatschappelijke organisaties, instellingen en bedrijven een ‘brandende vraag’ kunnen stellen. De beste oplossing wordt, als het maar enigszins kan, samen met de bedenker gerealiseerd. “Wie ouder is dan 18 mag de website bekijken, maar niet meedoen. Het is een platform voor jongeren”, aldus Van Lomwel. “We leerden altijd dat jongeren naar ouderen moesten luisteren, nu is het andersom.
Flevolanders leggen de komende twee maanden de basis voor Parlement Z, daarna wordt de site landelijk actief.”
Artikel geplaatst op: 31 oktober 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen