Fadozangeres Daisy Correia bezingt José Afonso

STAD CENTRUM – Fadozangeres Daisy Correia is zaterdag 25 mei om 20.30 uur te zien in de Schouwburg Almere met haar theatertour ‘Daisy Correia canta José Afonso’. In deze voorstelling brengt ze een eerbetoon aan de Portuguese zanger-componist José Afonso (1929-1987).
Daisy Correia eert José Afonso als mens, zanger, componist en voor wat hij met zijn liedjes voor Portugal heeft betekend. Ze is zaterdag te zien in de Schouwburg Almere. (Foto: Ilse Koerselman en Inácio Ludgero)

José Afonso, was vertolker van de ‘fado’, tekstschrijver, componist en belangrijk politiek activist tegen de dictatuur van Salazar. Hij was de Portugese Bob Dylan. De 26-jarige Daisy, die half Nederlands half Portugese is en in Amsterdam werd geboren, kent Afonso’s muziek alleen van de cd’s. Ze raakte gefascineerd door de zeggingskracht van zijn werk en ook door zijn turbulente biografie als voorvechter van de Portugese Anjerrevolutie.
De meeste bekendheid geniet José Afonso door zijn lied ‘Grândola Vila Morena’ dat door de militairen van de Anjerrveolutie werd gekozen als geheim teken voor het begin van de opstand die leidde tot de val van de dictatuur op 25 april 1974. Ook in Nederland stond José Afonso in Paradiso op de planken.
Door zich te verdiepen in zijn leven kon Daisy zich een beter beeld vormen van de prachtige, vaak mysterieuze teksten die hij vertolkte. Mysterieus vanwege de verborgen boodschappen waarin hij zijn afkeer tegen het regime liet merken. Hij bracht veel tijd als politieke gevangene achter tralies door. Nu, in alle vrijheid, pakt Daisy zijn emoties en gevoelens bij zijn teksten op en vertolkt deze geheel op haar eigen wijze.
Na eerder met Fernando Lameirinhas te hebben getoerd, stond Daisy de afgelopen twee seizoenen met haar eigen programma in de theaters. Eerder won zij in Almere, toen nog met een pop-rock repertoire, een aantal talentenjachten bij onder andere Route 66 en Cheers.
Artikel geplaatst op: 22 mei 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen