Bioafval in plastic zakje voorkomt nare luchtjes en maden

ALMERE - Bij hoge temperaturen kan het bioafval in het gft-gedeelte van de duobak gaan stinken, of kunnen er maden in de duobak komen. Het bioafval mag daarom in een doorzichtige plastic zak in de bak.
In Almere mogen etensresten in een doorzichtige plastic zak in het gft-gedeelte van de duobak weggegooid worden. (Archieffoto: aangeleverd)

Als de temperatuur buiten stijgt kan het voorkomen dat bewoners last hebben van nare luchtjes of maden in de duobak. Vliegen leggen hun eitjes in etensresten en vooral met warm weer komen er snel maden uit de eitjes.
In Almere mogen etensresten in een, goed dichtgeknoopte, doorzichtige plastic zak (pedaalemmerzak) in het gft-gedeelte van de duobak weggegooid worden. Bij de verwerking worden de plastic zakken eruit gefilterd. De plastic zakken moeten nadrukkelijk wel doorzichtig zijn, zodat de vuilnismannen kunnen zien dat er echt bioafval in zit. De duobak blijft zo ook langer schoon, waardoor er minder overlast is van nare luchtjes.
Laat het deksel van de duobak, door bijvoorbeeld een houtje, op een kier staan. Het afval blijft dan droger en door de toegevoerde zuurstof gaat het ook minder snel stinken. Druk het afval niet te vast aan, het is beter als er zuurstof doorheen kan. De afvalbak een plekje in de schaduw geven helpt ook.
In de politiek is gediscussieerd over hoe vaak de afvalbakken geleegd worden. De gemeente heeft besloten de duobakken tweewekelijks te blijven legen. De duobakken worden dus niet vaker geleegd in de zomerperiode.
Artikel geplaatst op: 14 augustus 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen