Het weer DEZE WEEK
Geen 'witte', maar een 'wilde' Kerst

ALMERE - Na de opvallend winterse decembermaanden van 2009 en 2010 die grossierden in sneeuw en vorst, zijn de laatste drie laatste maanden van het jaar zacht en wisselvallig verlopen tot nu toe.
Overigens is een zachte maand december veel normaler dan zo’n maand met veel sneeuw en ijs.
Op dit moment kunnen we voorzichtig concluderen dat de kans op winterkoude uiterst klein is in het tijdpad tot 2014. De belangrijkste weersystemen zijn niet voornemens grote veranderingen te ondergaan en het zeer strakke zonale (west-oost) plaatje blijft gewoon bestaan de komende tijd.
Via Canada en het noorden van de VS van Amerika wordt al enkele weken achtereen zeer koude lucht uitgestort richting de Atlantische Oceaan. Daardoor ontstaan aan de lopende band zeer diepe depressies in de regio Groenland die vervolgens in de straalstroom worden geabsorbeerd en meegenomen naar Noordwest-Europa. Deze megadepressies komen dan uiteindelijk aan in de wateren nabij IJsland. De daarmee samenhangende frontale systemen geraken vervolgens tot in het Noordzeegebied en geven ons zo nu en dan regen of enkele buien. Dit sterk dynamische weerbeeld is karakteristiek voor onze Nederlandse winterseizoenen die altijd onder invloed staan van de Atlantiek.
Het staat buiten kijf dat Kerst in Almere vrij zacht en wisselvallig gaat verlopen. Geen witte Kerst dus dit jaar, maar mogelijk wel een ‘wilde’ Kerst gezien de hoeveelheid wind die in de weerkaarten zit.
In potentie is er zelfs stormgevaar rond/tijdens Kerst, maar de exacte windsnelheid voor Zuidwest-Flevoland is pas zo’n 24 uur tevoren te bepalen. Het kan dus even flink gaan doorwaaien.
Vooral later op woensdag en richting donderdag regent het enige tijd. De dagen daarna is de neerslagkans weer iets beperkter, maar in het weekend bereiken nieuwe storingen ons alweer.
Extra weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 9, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 30%
Donderdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 30%
Vrijdag min. 2, max. 7, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. 2, max. 10, wind zw. 5, neerslag 80% en zon 20%
Zondag min. 6, max. 9, wind wzw. 5, neerslag 65% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 16 december 2013 - 13:31

Gerelateerd

Delen