Het weer DEZE WEEK
Kerst 2013 gewoon mild en groen

ALMERE - Het is zo opvallend, ieder jaar weer, dat menigeen vanzelfsprekend ‘recht’ denkt te hebben op een witte Kerst. Een prachtig besneeuwd kerstdecor is voor velen een voorwaarde voor het ultieme kerstgevoel. In het steeds verder opwarmende klimaat blijft het ieder jaar dromen over een witte kerst.
Een sneeuwvriendelijke Kerst in ons land is dus uiterst zeldzaam en niet in de laatste plaats omdat de KNMI nog altijd een absurd streng criterium hanteert. Kerst mag officieel pas als wit worden betiteld als er op zowel eerste - als tweede kerstdag in de Bilt tenminste 1 cm. aaneengesloten sneeuw ligt op het meetveld.
Het zal duidelijk zijn dat dit de voorbije honderd jaar slechts enkele keren gebeurde en voor het laatst in 2009 en 2010. Daarvoor moeten we helemaal terug naar 1981. Gaan we wat soepeler om met die definitie, gebeurde het wel vaker dat de Kerst (regionaal vooral) wit oogde. In 1986 (gebroken wit), 2000 en ook in 2001 beleefde Almere en omgeving het zo.
Dit jaar ontspringen we de dans weer, want ook Kerst 2013 wordt groen en bovenal grijs. Kerstavond kan even wat wind geven en dubbele temperatuurcijfers. De vermeende stormperikelen op 25-26 december lijken er niet te komen en de wind zou zich zelfs opvallend rustig kunnen houden.
Extra weerinfo via www.weerprimeur.nl.
Artikel geplaatst op: 25 december 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen