Het weer DEZE WEEK
Tot Driekoningen hetzelfde weerbeeld

ALMERE - Wanneer de weerkaarten het soms grandioos laten afweten, valt vaak terug te grijpen naar de zogenaamde kalendergebonden weersverschijnselen, ook wel singulariteiten genoemd.
Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste (beruchtste misschien wel) fenomeen is misschien nog wel de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans erg koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Zeer bekend is ook de zogenaamde ‘Kerstdepressie’ (Weihnachtstauwetter in Duitsland) die dit jaar weer pontificaal prijkte op de weerkaart.
Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde. Dus ten aanzien van een verwachting voor de lange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan men hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken zal minderen.
Deze keer was er dus juist geen sprake van een koud voortraject, maar toch was er een uitgesproken situatie met een zeer diepe kerstdepressie op het pleit. De afgelopen weken zagen we steeds dat zeer koude lucht via de VS in Amerika bij Newfoundland de Atlantische Oceaan opstroomde. Op die manier werden die uiterst diepe megadepressies gevormd vanwege de verschillen in temperatuur tussen de ijskoude lucht en het relatief warme zeewater.
De stormcyclonen bereikten vorige week een kerndruk van ca 925 millibar bij Schotland.
Tot in deze eerste januariweek blijft het overigens sterk wisselvallig en veelal te zacht in Almere. Pas vanaf Driekoningen kan worden bekeken of er nog serieus winterweer zit aan te komen in de rest van de louwmaand. De kans op een flinke omslag is wel relatief dichtbij nu. Wie weet komt Thialf (Koning Winter) binnenkort toch nog (even) aan zet?
Iedereen hierbij alvast een zonnig 2014 gewenst!
Artikel geplaatst op: 24 december 2013 - 12:52

Gerelateerd

Delen