Het weer DEZE WEEK
Eindelijk wat kouder weer op komst

ALMERE - Vooral na het weekend kan het geleidelijk kouder gaan worden in Almere. Het weer verandert dus. Via het oosten van Canada en Noord-Amerika werd de afgelopen weken steeds zeer koude vrieslucht uitgeblazen richting de Atlantische Oceaan. Daardoor ontstonden aan de lopende band zeer diepe depressies richting de regio Newfoundland en Groenland en vervolgens ook IJsland, die vervolgens in de vliegende straalstroom werden opgepikt en daarna meegenomen naar Noordwest-Europa.
Dit dynamische weerpatroon is kenmerkend voor onze Hollandse winters die heel vaak beïnvloed worden door deze regen – en vooral ook windbrengende systemen.
De kans op een winters regime in de louwmaand lijkt tot pakweg half januari niet aan de orde te zijn, vertelde ik de vorige week Een mogelijke weersverandering zou zich tussen 12 en 15 januari kunnen gaan voordoen in de Benelux, maar een stevig voorbehoud blijft op z’n plaats. Zo luidde de tekst toen.
Inmiddels gaat die weersverandering zich inderdaad voordoen in het genoemde tijdvak, want het wordt zo goed als zeker kouder (minder zacht in eerste instantie) vanaf het weekend. De wind wordt, na vele weken opeen uit richtingen tussen zuid en west te hebben gewaaid, eindelijk aflandig. Daarmee kan koudere lucht vanaf het Europese vasteland gaan toestromen. Er lijkt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied te gaan vormen en in combinatie met een ijskoud lagedrukgebied richting de Europees/Russische sector, kan zeer koude vrieslucht over Noord-Europa zuidwaarts gaan uitstromen. Nederland lijkt daarbij net buiten de boot te gaan vallen als het aankomt op de echte stevige vrieskou. Die stroomt meer uit richting Polen en later Centraal-Europa. Toch kan het bij ons tot vorsturen gaan komen, vooral in de nachten. Op woensdag en donderdag kan er trouwens wat regen vallen in Almere en het blijft zacht met 8-9 graden. Het weekend verloopt overwegend droog en al iets frisser.
Extra weerinfo ook via www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 9, max. 11, wind zzw. 4, neerslag 65% en zon 40%
Donderdag min. 9, max. 11, wind zw. 4-5,neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 6, max. 9, wind wzw. 4-5, neerslag 35% en zon 35%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind zw. 3-4, neerslag 25% en zon 30%
Zondag min. 2, max. 6, wind w. 3, neerslag 20% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 06 januari 2014 - 11:47

Gerelateerd

Delen