Het weer DEZE WEEK
Op naar de zachtste winter ooit

ALMERE - Tot op heden stelt de winter nog helemaal niets voor en er is zelfs een kans dat de winter van 2014 tot de allerzachtste seizoenen van de afgelopen honderd jaar kan gaan behoren in Almere.
Toch is het gevaarlijk om nu al met zo’n verwachting te komen. Op de keper beschouwd duurt de winter nog anderhalve maand en mocht februari per ongeluk ongehoord koud gaan uitpakken, kan deze winter uiteindelijk zelfs nog iets te koud eindigen.
De enigszins aangekondigde koudere fase die deze week z’n beslag zou moeten krijgen gaat niet bepaald door. Een ‘treiterdepressie’ in de wateren bij Zuidwest-Engeland belet de uitstroom van winterkou boven Scandinavië in zuidwestelijke richting. Noord-Europa koelt sterk af de komende etmalen, maar de zuidelijkste begrenzing van de winterkou komt tot bij Denemarken.
Door de ligging van genoemde depressie blijft de wind bij ons veelal in de zuidhoek zitten.
Periodiek regent het ook zoals op woensdag en ook op donderdag kan het regenen. De temperaturen lopen nog wat op van 4-5 graden op woensdagmiddag naar 8-9 graden aan het einde van de week.
Op de wat langere termijn komt er niet zozeer een doorbraak van een weststroming, maar het weerbeeld blijft een beetje vlees nog vis. De luchtdruk blijft weliswaar hoog boven het noordoosten van Europa, terwijl de lagedrukgebieden zich veelal boven het Europese vasteland ophouden.
Thermisch gezien betekent dat geen echte hoogstandjes, maar er komt een min of meer normaal temperatuurprofiel voor eind januari.
Het uitgangspunt voor een serieuze verkilling van de atmosfeer is met de toekomstige luchtdruksituatie niet helemaal hopeloos. Mocht het hoog boven Noordoost-Europa zich gaan herpakken op termijn, kan in een later stadium alsnog de koude(re) lucht uit Scandinavië toevloeien. Het geheel opgeven van de winter is dus nogmaals niet aan de orde.
Extra weerinfo eventueel via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 6, wind zzw. 4, neerslag 80% en zon 20%
Donderdag min. 5, max. 7, wind z. 4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 6, max. 9, wind z. 4, neerslag 30% en zon 20%
Zaterdag min. 4, max. 7, wind zzo. 3-4, neerslag 30% en zon 35%
Zondag min. 4, max. 7, wind zzo. 3-4, neerslag 25% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 13 januari 2014 - 12:19

Gerelateerd

Delen