Het weer DEZE WEEK
Gaat Koning winter heersen straks?

ALMERE - De komende dagen wordt het ronduit spannend aan het winterfront. De tegenstellingen in temperatuur tussen het noordoosten en zuidwesten worden steeds groter naarmate het weekend nadert.
Hoofdrolspelers zijn aan de ene kant een stevig Scandinavisch hoog en aan de andere kant steeds opdringerige lagedrukgebieden boven de Oceaan. Voorlopig is het hogedrukgebied aan zet dat veel kou brengt in het noorden en noordoosten van Europa. In landen als Polen en de Baltische Staten worden de nachten bijzonder koud richting het einde van de week met minima tussen -20 en -25 graden. Overdag kwam ‘t kwik in het noorden van Zweden trouwens al niet veel hoger dan -38 graden.
Die koude vrieslucht boven Noordoost-Europa maak(te) de afgelopen dagen en ook momenteel nog aanstalten zich westwaarts uit te breiden, maar die warmbloedige depressies verhinderen een vlotte opmars van deze koude luchtsoort. Noordoost-Nederland heeft de koudste papieren voorlopig.
In Almere is het nog even vlees noch vis wat het weer betreft. Woensdag tot en met vrijdag blijft het meest droog en daarbij is het kil met overdag enkele graden boven nul. In de nachten kan het tot wat vorst gaan komen. Van de zon hoeven we niet veel te verwachten; het blijft aan de sombere kant.
In het weekend wordt het weerkundig gezien erg spannend wanneer de zachte lucht vanuit het zuidwesten opkomt en tegelijkertijd de koude lucht boven Denemarken en Duitsland zuidwaarts wil stromen. Die confrontatie van beide luchtsoorten geeft een grote kans op neerslag en gezien het temperatuurprofiel van de atmosfeer kan dit makkelijk sneeuw worden, althans in een deel van het land. Gaat de winter het uiteindelijk winnen, of wint de zachte lucht het toch weer in deze tot op heden recordzachte louwmaand?
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 2, max. 5, wind zo. 3, neerslag 25% en zon 20%
Donderdag min. 2, max. 4, wind zo. 3, neerslag 30% en zon 20%
Vrijdag min. 1, max. 2, wind o. 3-4, neerslag 35% en zon 20%
Zaterdag min. -1, max. 2, wind o. 3-4, neerslag 60% en zon 20%
Zondag min. 0, max. 1/5 wind var. 3, neerslag 60% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 20 januari 2014 - 12:52

Gerelateerd

Delen