Het weer DEZE WEEK
Toenemend wisselvallig en later veel wind

ALMERE - Op grond van de huidige weerkaarten voor de middellange termijn ben je geneigd te zeggen dat ook februari moet gaan uitdraaien op een volkomen antiwinterse maand. Toch kunnen die weerkaarten over een week een totaal ander weerbeeld laten zien voor de tweede helft van de sprokkelmaand.
Voor Amerika dat zo’n beetje de koudste winter ooit beleeft, wordt nog veel kou afgegeven de komende tijd en wanneer het daar diepvrieskoud blijft, is in West-Europa de mildheid veelal troef.
Vanaf vandaag (woensdag) is het weer de beurt aan actieve oceaandepressies die richting de Noordzee gaan afzakken. De wisselvalligheid neemt dan ook weer toe en vooral in het weekend kan het enige tijd goed doorregenen en er komt bovendien ook veel wind te staan. De stormkans is zelfs niet ondenkbaar voor de kustgebieden en mocht dat doorgaan haalt Almere minimaal windkracht 8.
Kenmerkend voor dit boterzachte seizoen tot nu toe is de afwezigheid van vorstnachten die op een hand te tellen zijn. De komende pakweg tien dagen komen er nauwelijks of geen vorstnachten meer bij en blijven de nachtelijke minima veelal bivakkeren tussen de 2 en 7 graden.
Inmiddels begint de levende natuur ook weer te ontluiken en de peterselie groeit gewoon door dit seizoen, aldus iemand met een groentetuintje. We zouden deze winter daarom de ‘peterseliewinter’ kunnen noemen. Mocht de temperatuur de komende tijd regelmatig tot 11 graden komen, kan ook het gras weer (door) groeien en dan kan er medio februari gewoon gemaaid worden in de tuin.
Toch is die variatie in die winters typisch Hollands. We hebben een paar koude sneeuwrijke winters gehad en nu is het weer eens een uiterst zacht plaatje. Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 8, wind z. 4, neerslag 65% en zon 15%
Donderdag min. 7, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 35%
Vrijdag min. 6, max. 8, wind zzw. 5, neerslag 90% en zon 15%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind zzw. 6-7, neerslag 95% en zon 20%
Zondag min. 5, max. 8, wind zzw 5, neerslag 85% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 03 februari 2014 - 12:18

Gerelateerd

Delen