Het weer DEZE WEEK
Op weg naar zachtste winter ooit

ALMERE – Vorige week vertelde ik dat de luchtdruksystemen al sinds december min of meer muurvast liggen en dat verklaart ook de intens koude winter aan de andere kant van de Altlantiek in de VS van Amerika. Is het in het ene gebied ronduit zacht, dan wordt dat bijna altijd gecompenseerd door kou elders in de wereld.
Een nieuwe portie poolkoude is alweer op weg naar de noordelijke staten van Amerika. Als gevolg van de uitbraak van kou op het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, worden daar diepe lagedrukgebieden gevormd die uiteindelijk richting IJsland koersen. De bijbehorende frontale aanhang blijft dan weersbepalend voor het weer in Noordwest-Europa en dus ook voor Almere.
Zelfs de veertiendaagse prognosekaarten (dus vooruitkijkende naar begin maart) laten geen koudere trend zien en dus moeten we thans concluderen dat het anti-winterse weer gewoon voortduurt. Echt rotslecht is het niet met zo nu en dan wat lichte regen, naast enkele momenten met wat zonneschijn.
Over de temperaturen hebben we helemaal niet te klagen: die blijven telkens uitkomen op een dagwaarde die dichter bij de 10 dan bij de 5 graden uitkomt. Ook de nachten zijn veel te mild en de minima die we halen de rest van de week, zouden eigenlijk de hoogste dagmaxima moeten zijn.
De wind blijft de komende tien dagen bivakkeren tussen west en zuid en dat is al twee maanden zo.
Later op donderdag richting vrijdag gaat er regen vallen van iets meer betekenis als een serieuzere storing langszij komt, maar in het weekend kan het weer wat droger zijn in Zuidwest-Flevoland.
Wachten is het, niet in de laatste plaats voor weerkundigen, op het moment dat de luchtstroming eens radicaal verandert. Nog voor 10 maart gaat dit wel een keer gebeuren. Sneeuw?
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 5, max. 10, wind zzw. 3-4, neerslag 25% en zon 15%
Donderdag min. 5, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 65% en zon 15%
Vrijdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 40%
Zaterdag min. 4, max. 8, wind zw.4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 4, max. 10, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 17 februari 2014 - 12:16

Gerelateerd

Delen