Het weer DEZE WEEK
Eindelijk een mooie zomer in Almere?

ALMERE - Wat de komende zomer gaat doen weet niemand nog exact, maar statistisch gezien zal het hoogstwaarschijnlijk niet zo pover worden als de hoogzomers van de voorbije jaren, hoewel die van 2013 wel meeviel. Gelukkig is van ronduit bedroevende zomers (de jaren zestig, zeventig en tachtig waren berucht) geen sprake meer in het ‘nieuwe klimaat’. In ieder geval behoren echt koude zomers wel tot het verre verleden.
Destijds kwam het nog voor dat een zomer zonder pardon vijf weken achtereen rotweer opleverde met overdag bijna kacheltemperaturen van een schamele 13 graden.Tegenwoordig is zo’n weertype vrijwel ondenkbaar geworden en er moet wel heel veel gebeuren anno 2014 wil een zomermaand een halve of zelfs een hele graad te koud uitpakken.
Er is best goed nieuws te melden op voorhand, want de kaarten lijken relatief goed geschud voor mooi zomerweer. Opvallend is ook deze week weer de voortdurend hoge(re) luchtdruk boven Noordoost-Europa. Zowel het Europese weermodel als de Met Office (het Britse KNMI) zinspelen op het aanhouden van die hoge barometerstanden boven het noordoosten van Europa.
Het feit dat we in een El Niño-fase geraken de komende maanden bevestigt die ontwikkeling eigenlijk wel. Volgens de Engelse KNMI is het op gang komen van een El Niño, een warme zeestroom langs de evenaar in het zeegebied tussen Indonesië en Peru, tijdens de zomer de veroorzaker van die bestendige zomerse hogedrukgebieden boven Europa. De 'Met Office' heeft een statistisch verband gevonden tussen de aanwezigheid van opwarmend zeewater in de Grote Oceaan en de verwarmende hogedrukgebieden boven Europa.
De rest van deze week blijft het aan de vrij warme kant met maxima tussen de 16 en 20 graden. Wel is er een wat toenemende buienkans vanuit het zuiden.
Meer weerinformatie is er via: www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 23 april 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen