Het weer DEZE WEEK
Paraplu bij de hand

ALMERE – Moeten we het veelal voortreffelijke voorjaarsweer van de pakweg voorbije zes weken nu gaan bekopen met een duidelijk minder rooskleurig weerbeeld in Almere? Het lijkt er wel een beetje op, want met wat pech regent het tot juni door. Niet aan de lopende band natuurlijk, maar de situatie is weerkaarttechnisch niet bepaald jofel te nomen de komende pakweg tien dagen in Nederland.
Wat we momenteel zien op doe weerkaarten is een klassieke westcirculatie en opvallend is daarbij dat zo’n zonale (west-oost) luchtstroom zich niet heel vaak voordoet in een maand als mei.
De kans op een voortreffelijke meimaand zoals in 1976, 1989, 1992 en 2000 lijkt nu al bijna bekeken. Toch zagen de ontwikkelingen voor de tweede meihelft er de afgelopen dagen niet slecht uit.
Sterker nog, voor het tijdpad 16-20 mei waren de perspectieven zelfs hoogzomers te noemen met maxima tussen de 25 en 30 graden. Gerede kans dus dat de tweede helft van deze maand uit een geheel ander vaatje gaat tappen met wellicht toptemperaturen en voluit strandweer. Mogelijk trekt het Amerikaanse weermodel (dat zinspeelde op die zomerse ontwikkelingen later in de maand) de komende dagen weer wat bij. Eigenlijk is daar weinig twijfel over mogelijk.
Eerst echter is er de rest van deze meiweek die bijna grossiert is regenperioden en enkele buien. Met een temperatuur van 15 graden in de middag is het niet koud maar ook niet bepaald warm.
De wind zit voortdurend in de bekende zuidwesthoek en is soms vrij krachtig windkracht 5. Iedere dag zijn er wel regenkansen en tussendoor is er weliswaar wat ruimte voor de zon.
De paraplu bij de hand houden is dus gewoon het eenvoudige devies tot en met het weekend.
Meer weerinformatie is er via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 16, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 40%
Donderdag min. 11, max. 15, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 30%
Vrijdag min. 12, max. 15, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Zaterdag min. 10, max. 16, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 45%
Zondag min. 11, max. 15, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 05 mei 2014 - 12:20

Gerelateerd

Delen