Het weer DEZE WEEK
Weersverbetering houdt nog even aan

ALMERE - Na het herfstachtige weer van afgelopen zondag met talrijke onstuimige en kille regenbuien over Almere is het weer netjes opgeknapt. De weersverbetering zet nog wel door de komende dagen. Toch blijft het opvallend dat er tegenwoordig niet heel vaak meer een formidabele meimaand is.
Desalniettemin verbetert het meiweer dus de komende perioden. Een hogedrukgebied vormt zich via Frankrijk en breidt zich vervolgens uit richting de Benelux en het Noordzeegebied. Deze ontwikkeling geeft een verdere stabilisatie van de atmosfeer de komende dagen en het blijft zo goed als droog.
Doordat de luchtaanvoer geleidelijk droger wordt uit een noordelijke, en later noordoostelijke richting, kan het tijdens de nachtelijke opklaringen vrij koud worden even buiten de stad. Op vrijdagochtend kan het zijn afgekoeld tot 4 of 5 graden in de vroege ochtend. De zonnewarmte overdag compenseert die nachtelijke afkoeling dan weer ruimschoots en het kwik kan uitvloeien richting de 20 graden.
Gunstig is dat er weinig wind meer staat de komende dagen. Doorgaans is het een matige wind uit noord of noordoost en dat is eigenlijk te weinig voor bijvoorbeeld de (geoefende) zeiler.
Van groot belang voor ons weer na het aanstaande weekend is het gedrag van een hoogtetrog, al dan niet op de Noordzee. Mocht de trog (een met kou gevulde laag) voor anker gaan op het noorden van de Noordzee zijn we vertrokken voor andermaal een koel en wisselvallig scenario. Indien de vermaledijde trog voldoende ten westen van ons land blijft bivakkeren pakken we juist een vleug warmte mee van het Europese continent. Dezer dagen zal dat duidelijk moeten gaan worden.
In ieder geval eerst een paar fraaie mooiweerdagen met een leuke temperatuuropmars richting 20 graden. Meer weerinformatie: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 7, max. 13, wind nw. 4, neerslag 30% en zon 85%
Donderdag min. 6, max. 16, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Vrijdag min. 5, max. 18, wind nno. 3, neerslag 10% en zon 85%
Zaterdag min. 8, max. 19, wind nno. 3, neerslag 45% en zon 70%
Zondag min. 9, max. 16-20, wind var. 3, neerslag 50% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 14 mei 2014 - 09:00

Gerelateerd

Delen