Het weer DEZE WEEK
Enkele buien in een zwoele atmosfeer

ALMERE - De komende dagen blijven overwegend goed zomerweer geven, maar de buienkans is wel telkens aanwezig. Vooral op donderdag richting vrijdag kunnen er enkele zwaardere buien langskomen.

Mogelijk hebben we deze week een blauwdruk van de komende zomer. Geheel Oost-Europa is warm tot heet met in Polen topmaxima tot rond 32 graden. West-Europa is koel en Nederland blijft min of meer in de overgangszone bivakkeren tussen deze twee uitersten in luchtsoorten. Tot eind mei of zelfs begin juni kan deze situatie aan gaan houden en wellicht is dit dus ook in grote lijnen het beeld voor een groot deel van de zomer. De huidige situatie doet al een beetje denken aan de Hondsdagen.
Dat is de periode tussen pakweg 18 juli en 19 augustus die gekenmerkt wordt door een ronduit zwoel weertype met een flinke kans op regen- en onweersbuien. De daarbij behorende vlakke luchtdrukverdeling zien we nu ook op de weerkaarten.
De nachttemperaturen blijven ook opvallend hoog de komende nachten. Soms koelt het niet veel verder af dan 16 graden in Almere en omgeving.
De middagtemperaturen worden niet meer zo hoog als op de dinsdag, voornamelijk als gevolg van meer bewolking en dus kans op die regen/onweersbui. Er wordt ook wat koelere lucht aangevoerd richting het einde van de week zodat de middagmaxima eerder in de buurt van de 20 dan bij de 25 graden komen te liggen. Aanstaande zondag wordt de 20 graden misschien niet eens bereikt.
Waarschijnlijk zijn er positieve ontwikkelingen richting eind mei of begin juni als een hogedrukgebied zich richting de Noordzee zou kunnen gaan uitbreiden. Dit zou stabilisatie in de atmosfeer kunnen geven en opnieuw een stijging van temperatuur zonder dat er zich direct buien gaan aandienen.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 16, max. 26. wind zzo. 3-4, neerslag 55% en zon 80%
Donderdag min. 17, max. 23, wind z. 3-4, neerslag 60% en zon 75%
Vrijdag min. 14, max. 21, wind var. 3, neerslag 65% en zon 80%
Zaterdag min. 11, max. 22, wind z. 3-4, neerslag 50% en zon 65%
Zondag min. 12, max. 19, wind zzw. 3-4, neerslag 55% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 19 mei 2014 - 12:32

Gerelateerd

Delen