Het weer deze week
Na de midweekse regens op naar de 30 graden

ALMERE - Het weer gaat veranderen en wel in goede zomerzin, want aanstaande zaterdag zou het al wel eens bijna 30 graden kunnen worden in Almere en omgeving.
Landelijk wordt waarschijnlijk de eerste tropische dag van de (grote?) zomer van 2014 behaald. Ook de dagen erna blijft het meest zomers.
Eerst is er nog een regenstoring die op de woensdag en donderdag voor periodiek regen zorgt en daarbij is het ook uitgesproken fris buiten bij soms maar 15 graden op de thermometer.
Vooral op vrijdag kan het weer sterk opknappen en stijgt de temperatuur al rap tot boven de twintig graden. Op zaterdag wordt er in het kielzog van een zich naar Ierland verplaatsende depressie warme tot zeer warme lucht uit Spanje meegenomen om ons te trakteren op hoogzomerse - tot bijna tropische sferen. Zoals gezegd loopt het kwik op in het traject 25-30 graden en schijnt de zon flink door. Of er later op zaterdag onweer komt is nu niet met grote zekerheid te zeggen, maar dat de atmosfeer door al die warmte wat instabieler wordt lijkt wel vrij zeker.
Het weervervolg is niet slecht te noemen. Nederland blijft min of meer bivakkeren in het overgangsgebied tussen de ronduit hete lucht boven Duitsland, Polen en de Baltische Staten (daar tot 33-35 graden later) en de veel koelere lucht richting de Britse Eilanden. In zo’n overgangszone is het nooit helemaal neerslagvrij en evenmin onbeperkt warm of heet. Er is altijd wel wat dynamiek bij in zo’n situatie in de vorm van wat klank - en lichtspel bijvoorbeeld. Maar in grote lijnen blijft het tot pakweg half juni overwegend goed zomerweer met bovennormale temperaturen.
Meer info: www.weerprimeur.nl met nu ook de zomerprognose.

Woensdag min. 12, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 100% en zon 20%
Donderdag min. 10, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 65% en zon 75%
Vrijdag min. 9, max. 25, wind zo. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Zaterdag min. 15, max. 29, wind ozo. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Zondag min. 17, max. 25, wind wzw. 3, neerslag 40% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 02 juni 2014 - 15:23

Gerelateerd

Delen