Het weer DEZE WEEK
Zomer 2014 kan best gaan scoren

ALMERE - Met het overwegend prima weer van de voorbije dagen nog in het geheugen, is het interessant even vooruit te blikken naar het te verwachten weer in de rest van de weerkundige zomer, dus tot en met augustus. De zomer van 2014 gaat naar alle waarschijnlijk ruim voldoende tot zelfs goed scoren.

Gelukkig is van ronduit bedroevende zomers zoals in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, geen sprake meer in het ‘nieuwe opgewarmde Hollandse klimaat’. Destijds kwam het nog voor dat een zomer zonder pardon zes weken achtereen rotweer opleverde met overdag bijna kachelweer bij een bedroevende 12 of 13 graden. Als de zon er nog aan te pas kwam werd het nog even 15 graden. Tegenwoordig is zo’n weertype vrijwel ondenkbaar geworden en er moet wel heel veel gebeuren anno 2014 wil een zomermaand te koud uitpakken in een land als Nederland.
Het zeewater voor onze Hollandse kusten was in het voorbije voorjaar in ieder geval al 4 graden hoger dan normaal dankzij de zachte winter. Dat milde zeewater werkte deels door in ‘t opgetreden temperatuurverloop. Waarschijnlijk krijgen we een prima (hoog)zomer die iets te droog verloopt, te warm zal gaan uitpakken met circa 1,5 tot bijna 2 graden boven normaal en niet heel veel onweer zal opleveren. De algehele warmere trend in combinatie met het weersverloop de afgelopen maanden geeft wel wat aanknopingspunten.
De hogedrukgebieden hebben meestal de voorkeur om zich boven Europa op te houden. De maanden juli en augustus zouden er nog een hittegolf uit kunnen persen. Voor medio/eind juni is een te verwachten hitte-opstoot van minimaal een week, vanuit Spanje en Frankrijk, nog niet zeker.
Meer info: www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 11 juni 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen