Het weer DEZE WEEK
Temperatuur op drift naar tropenwaarden

ALMERE – Het tweede deel van deze week oogt hoogzomers tot zelfs tropisch. Op vrijdag en mogelijk ook zaterdag nog kan het kwik in Almere oplopen tot rond 30 graden. Onvermijdelijk volgen dan weer die bekende buien met onweer waarna het afkoelt tot rond 20 of 22 graden.
Een hogedrukgebied komt het komende etmaal pal boven Nederland aan en schuift vervolgens door naar Duitsland en Zuid-Scandinavië. De wind omheen dit hoog wordt oostelijk en later zuid zodat de zeer warme lucht vanuit Frankrijk ook onze gebieden kan gaan bereiken. Bij Bordeaux wordt het 35-40 graden en daar ontstaat een zogenaamd ‘thermisch laag’: een lagedrukgebied dat ontstaat door de hitte aldaar en er veel warmte snel tot grote hoogte stijgt waardoor er aan de grond een luchttekort ontstaat (lagedrukgebied).
Deze onweersstoring komt rond vrijdag of uiterlijk zaterdag op bezoek en vanaf vrijdag zijn er dus al enkele buien te verwachten waarbij het nog zwoelwarm blijft. Zo komt de temperatuur in de nacht naar zaterdag mogelijk niet eens beneden de 20 graden in de stad. Bovendien stijgt de luchtvochtigheid ook al in het voorportaal van die storing. Het weekend zal dus waarschijnlijk nogal onstabiel en buiig verlopen met op zich nog wel puike temperaturen. De zon schijnt dan geen 14 uur meer per dag zoals op de donderdag.
Het vervolg lijkt vrij goed te zijn met over het algemeen prima zomerweer het vooruitzicht, zonder dat we een echte hittegolf krijgen. De julitemperatuur zal (als we op 1 augustus de balans opmaken) zo’n 1 of misschien wel anderhalve graad boven normaal zijn uitgekomen. De kans op een te warme julimaand is dus erg groot.
Zelden zie je tegenwoordig nog dat een Almeerse zomermaand flink te koel eindigt in de boeken.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl


Woensdag min. 14, max. 24, wind nw. 3, neerslag 5% en zon 80%
Donderdag min. 14, max. 27, wind o. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 18, max. 30, wind o. 3, neerslag 50% en zon 75%
Zaterdag min. 20, max. 25-31, wind z. 3, neerslag 80% en zon 65%
Zondag min. 20, max. 24, wind zw. 3, neerslag 80% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 14 juli 2014 - 13:35

Gerelateerd

Delen