Het weer DEZE WEEK
Julizomer blijft goed op dreef

ALMERE – Het afgelopen weekend was het zinderend warm met op grote schaal temperaturen tussen de 33 en 35 graden, terwijl de warmste stekken in de Randstad zelfs uitkwamen op afgerond 37 graden.
Vroeger leerden we uit de schoolboekjes dat het in het oosten van het land altijd het warmst werd in de zomer, maar dit is eigenlijk al een jaar of vijfentwintig achterhaald. Niet in de laatste plaats door de sterk toegenomen grootte van de stedelijke agglomeraties (zo ook in Almere en omgeving). Het bebouwde oppervlak en dus de hoeveelheid steen, is sterk toegenomen. De (zonne)warmte wordt in die sterk verstedelijkte gebieden veel langer vastgehouden. Deze zogenaamde UHI’s, urbane hitte-eilanden, nemen ook de komende decennia nog toe. Niet alleen wordt het er overdag warmer, maar gedurende de nachten koelt het ook veel minder sterk af dan even buiten de steden. Minima van boven de 20 graden in de stad zijn allang geen uitzondering meer tijdens een warmere periode in de zomer.
De komende dagen blijft het uitgesproken warm met maxima tussen 27 en 30 graden en inderdaad blijven de nachten onaangenaam zacht met minima rond een graad of 18 in Zuidwest-Flevoland.
De kans op een enkele warmtebui is wel aanwezig vanaf donderdag/vrijdag, maar grootschalige neerslagactiviteiten zitten er niet aan te komen. Ook de volgende week lijkt het zomerweer nog intact te blijven met bovennormale temperaturen en relatief kleine kansen op neerslag.
Een ongeschreven weerregel zegt dat de kans op een prima augustus groot is als de voorafgaande juli volop zomer oplevert. Daar houden we ons dan maar aan vast.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 18, max. 28, wind no. 4, neerslag 25% en zon 95%
Donderdag min. 18, max. 27, wind no. 3-4, neerslag 25% en zon 90%
Vrijdag min. 18, max. 27, wind no. 3-4, neerslag 35% en zon 85%
Zaterdag min. 17, max. 26, wind no. 3-4, neerslag 45% en zon 75%
Zondag min. 17, max. 25, wind var. 3, neerslag 45% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 21 juli 2014 - 13:24

Gerelateerd

Delen