Het weer DEZE WEEK
Nazomerwarmte en later kans op een bui

ALMERE – In feite is er ten opzichte van vorige week heel weinig veranderd in het formidabele weerbeeld.
September nazomert gewoon door de komende dagen, terwijl de buienkans wel iets toeneemt. Als gevolg van een lagedrukgebied dat zich uitstrekt over Frankrijk en zich iets noordelijker beweegt, kunnen enkele buien vanuit het zuiden opkomen vanaf donderdag. Het aandeel zon neemt derhalve wat af later en we moeten rekening houden met een paar stofbuien (het is inmiddels flink droog).
Toch houdt het bijzonder koppige Hoog boven Scandinavië de regie al met al nog in handen voorlopig. Mocht het hogedrukgebied stevig genoeg blijven in het weekend betekent dit dat de opdringerige buien vanuit het zuiden goeddeels kunnen worden tegengehouden en dan valt er hoegenaamd niets.
De temperatuurreeks tot medio komende week is bijna indrukwekkend te noemen. Met name het Amerikaanse weermodel komt met een hele serie dagen waarop het overdag rond 25 graden wordt.
Opvallend is dat een groot deel van Frankrijk zelfs tropenwarmte krijgt de komende pakweg vijf dagen.
Zicht op een echte doorbraak naar wisselvallig en zeer koel weer is er niet, maar het buitengewoon aangename temperatuurprofiel zoals we dat nu hebben voor Almere blijft waarschijnlijk niet in stand.
Richting eind volgende week komt er waarschijnlijk een koelere luchtstroom op gang boven ons land.
Als we naar het afgelopen decennium kijken valt op dat september het vaak opvallend goed deed. Bijna ieder jaar grossierde wel in zomerse nazomerwarmte gedurende een bepaalde septemberfase. Als topper was er 2006 die met afstand de warmste was en dat na een zeldzaam warme zomer ook. Wat ook opviel is dat de winters die volgden op een warme septembermaand veelal zacht verliepen.
Meer weer is er via www.weerprimeur.nl


Woensdag min. 14, max. 24, wind o. 3, neerslag 5% en zon 90%
Donderdag min. 14, max. 24, wind ono. 3, neerslag 35% en zon 85%
Vrijdag min. 14, max. 23, wind o. 3, neerslag 45% en zon 75%
Zaterdag min. 14, max. 23, wind ono. 3, neerslag 45% en zon 40%
Zondag min. 14, max. 23, wind no. 3-4, neerslag 40% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 15 september 2014 - 13:12

Gerelateerd

Delen