Het weer DEZE WEEK
Onbestendig decemberweer met wind en regen

ALMERE - De eerste week van december verliep een slordige drie graden te koud ten opzichte van de normaal. Mogelijk is deze bijdrage aan het ‘koudegetal’ de laatste van de maand gezien de allerminst wintervriendelijke vooruitzichten voor de komende pakweg twee weken.
In de verste verte is er namelijk geen zicht op ook maar enige winterse weersontwikkeling en wellicht blijft het huidige, wel dynamische weerpatroon onverdroten voortgaan tot en met Kerst of zelfs de jaarwisseling.
Toch is enige voorzichtigheid altijd geboden. In 2008 toen de maand december ongeveer eenzelfde wisselvallig – en anti-winters – weerbeeld kende, kwam het KNMI in De Bilt op haar site (rond 20 december) met de mededeling dat het binnen twee weken geen winter zou worden. De dag daarna nota bene gingen alle weermodellen plotseling ‘om’ en maakten we ons op voor een ideale schaatsweek begin januari 2009. In Brabant koelde het boven de sneeuw zelfs af tot -20 graden.
Uiterst wisselvallig blijft het de rest van de week en het waait bovendien flink door in Almere. Er is een snelle opeenvolging van regenstoringen die gevolgd worden door een portie losse buien. In de achterhoede van dat soort storingen kunnen de buien gepaard gaan met onweer, hagel en zelfs een paar verdwaalde vlokken natte sneeuw. De bovenlucht (5000 m.) koelt soms af naar -30/-35 graden.
Tussendoor zijn er ook felle opklaringen, dus sommige dagdelen verlopen niet heel onaardig.
Tijdens een enkele nacht kan het afkoelen tot dichtbij het vriespunt en vlak aan de grond iets lager.
Er kan ook flink wat neerslag naar beneden komen in Almere en tot en met het weekend zijn nog neerslaghoeveelheden tot 25-30 mm. te verwachten. Dus 25-30 liter water per vierkante meter.
Meer weer eventueel via www.weerprimeur.nl


Woensdag min. 4, max. 9, wind zw. 4-5, neerslag 85% en zon 35%
Donderdag min. 6, max. 8, wind wzw. 5, neerslag 80% en zon 25%
Vrijdag min. 7, max. 9, wind zw. 5, neerslag 95% en zon 20%
Zaterdag min. 4, max. 7, wind zw. 4, neerslag 65% en zon 45%
Zondag min. 2, max. 6, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 08 december 2014 - 13:13

Gerelateerd

Delen