Het weer DEZE WEEK
Op naar een groene en tamelijk milde Kerst

ALMERE - Vroeger winterde het soms stevig in de maand december, zoals in 1995 en 1981. Toch waren de decembermaanden van 2009 en vooral 2010 ook nog opvallend koud, maar de koudere decembertrend lijkt alweer te zijn doorbroken.

Deze week beleven we de zeer zachte decembervariant met op donderdag zelfs temperatuuropbouw tot in de dubbele cijfers. Het kan wel 12 of 13 graden worden in Almere. Er komt een aanvoer op gang van maritiem subtropische lucht waarbij bijna zwoelte vanuit Zuidwest-Frankrijk wordt meegenomen. Richting het weekend wordt het tijdelijk weer wat frisser (8 graden) in de achterkamer van een wegtrekkende depressie. Er kan dan een bui met wat stofhagel vallen bij een nogal gure wester.
Op vrijwel alle dagen regent het trouwens of vallen er enkele flinke buien en zit de wind in de zuidwesthoek. Vooral op woensdag en vrijdag kan het intensiever regenen met tot wel 15-20 millimeter water. Op grond van de huidige weerkaartgegevens stevenen we gewoon af op een groene Kerst.
De kans op een winterse, laat staan witte Kerst is nagenoeg nihil. In het huidige stromingspatroon met depressies aan de lopende band in het bekende traject IJsland-Noorwegen en een ferm hogedrukgebied richting Frankrijk en Midden-Europa, komt voorlopig geen verandering.
We zouden zelfs kunnen zeggen dat het in 2014 eigenlijk niet meer tot winterweer komt. Toch geeft het Amerikaanse weermodel juist tussen Kerst en de jaarwisseling voorzichtige kansen op een doorbreking van het huidige weerpatroon. Deze ontwikkeling kan eventueel winters weer een stuk dichterbij brengen. Waarschijnlijk komt er een portie kou afzakken tot aan Zuid-Scandinavië. Dit geeft in ieder geval wat meer hoop op lagere temperaturen (voor de liefhebber).
Meer weer via www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 4, max. 11, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 15%
Donderdag min. 10, max. 13, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 15%
Vrijdag min. 9, max. 10, wind wzw. 4-5, neerslag 100% en zon 40%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind wzw. 4, neerslag 50% en zon 35%
Zondag min. 5, max. 8, wind w. 4, neerslag 50% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 15 december 2014 - 12:25

Gerelateerd

Delen