Het weer DEZE WEEK
Kerstdipje in de maak

ALMERE – Normaliter wordt het tijdens Kerst vaak zachter in de Lage Landen vanwege de zogenaamde kerstdepressie (het Weihnachtstauwetter in Duitsland). In 1977 werd het zo’n 15 graden vlak voor Kerst.
Komende donderdag en vrijdag zal het juist een stuk frisser zijn in Nederland met kans op een winters buitje en een nacht met zelfs wat vorst. Uniek in het warmste jaar ooit!
Tot die tijd blijft het in ieder geval nog (zeer) zacht met maxima wederom tot een graad of 10. Uiteraard is het daarbij ook wisselvallig met periodiek regen of enkele losse buien in Almere. Opvallend blijven ook de hoge nachttemperaturen van een graad of 8-9 soms. Tijdens de kerstdagen volgt dus die dalende temperatuurtrend en ook daarna kan het toch aan de koude(re) kant blijven, hoewel verzachting wel weer op de loer ligt.
Zelden was er zo veel verschil tussen de beide hoofdweermodellen, het Europese en het Amerikaanse weermodel. Het Amerikaanse weermodel kwam tot in het voorbije weekend met een zeer diepe depressie richting Noordzee en Nederland voor 27 december. Er bestaat nog steeds een kans dat dit scenario de realiteit wordt straks. De exacte koers van die raddraaier is echter pas op het allerlaatste moment te bepalen. Dit kan het verschil betekenen tussen een (zware) noordwesterstorm aan zee, of slechts een krachtige westenwind. We gaan het zelf ervaren wat de uiteindelijke uitkomst is. Komt het laag zuidelijk indraaien, dan kan er zelfs nog wat (natte) sneeuw komen (zaterdag).
De teneur richting de jaarwisseling lijkt nog steeds een algehele verkilling. Boven het noorden van Europa bouwt zich een koudebuffer op en het is de vraag hoe ver zuidelijk deze kou zich gaat uitbreiden in de periode 27-31 december. De grootste kans is natuurlijk dat de zachte maritieme variant toch nog aan het langste eind trekt, maar er zijn dus ook nog steeds aanwijzingen dat de wat koudere lucht oprukt.
Extra weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 9, max. 10, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Donderdag min. 5,, max. 8, wind w..4-5, neerslag 35% en zon 55%
Vrijdag min. 1, max. 6, wind nw. 4-5, neerslag 40% en zon 55%
Zaterdag min. 0, max. 4, wind zzw.4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min.3, max. 7, wind zw. 4-5, neerslag 65% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 22 december 2014 - 10:43

Gerelateerd

Delen