Het weer DEZE WEEK
Koud slot van de week met meer zon

ALMERE - De maand januari is om en deze louwmaand verliep, ondanks de koudere fase die we hadden, ongeveer 1 graad te zacht. Bovendien was het een hele natte maand met op veel plaatsen meer dan 100 millimeter neerslag en een topper zelfs van rond 170 liter per vierkante meter.
Sprokkelmaand februari gaat op een hele andere toer en ik sluit niet uit dat de eerste helft wel eens overwegend droog kan verlopen, althans met weinig regen en sneeuw in de Almeerse regenmeters.
Na nog wat kwakkelweer op de woensdag zien we aansluitend een hogedrukgebied uitslaan richting Schotland en Zuid-Scandinavië. Aan de andere kant gaat een depressie zich ontpoppen boven het Europese continent en later richting de Middellandse zee. Dit heeft tot gevolg dat de wind ruimt naar het noordoosten en er wat koudere, of minder zachte lucht binnenlekt vanaf woensdag.
De nachten gaan vorst opleveren met minima tot ongeveer -4 graden en overdag komt het kwik uit op enkele graden boven nul. Vroege weggebruikers moeten de autoruiten dan van ijs ontdoen.
Pluspunt is dat met die noordooster ook drogere lucht meekomt en er dus meer zon komt. Overigens staat er weinig wind zodat al met al sprake is van mooi februariwinterweer.
In het weekend komt de spil van het hogedrukgebied uit boven Schotland, of richting onze omgeving.
Het blijft daarbij zo goed als droog en doordat de wind mogelijk iets krimpt naar noord of noordwest kan het iets zachter worden. De nachtelijke vorst verdwijnt dan weer en in de middag is het 5-6 graden.
Op langere termijn blijven hogedrukgebieden waarschijnlijk bivakkeren in de omgeving van Nederland.
Het dynamische weer met wind en regen gaat zich voornamelijk ver ten noorden van ons afspelen.

Woensdag min. -2, max. 4, wind nno. 3, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. -3, max. 2, wind no. 3, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. -3, max. 2, wind no. 3, neerslag 10% en zon 55%
Zaterdag min.-3, max. 4, wind nno. 3, neerslag 10% en zon 65%
Zondag min. 2, max. 5, wind nnw. 3, neerslag 20% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 02 februari 2015 - 12:11

Gerelateerd

Delen