Het weer DEZE WEEK
Aprilletje zoet en de (on)bekende witte hoed

ALMERE - Na het redelijke weerherstel tijdens de voorbije paasdagen zien we nog steeds dat hogedrukgebieden vrij noordelijk blijven bivakkeren. Het accent komt later in de week meer boven Scandinavië uit. De wind krijgt daardoor geleidelijk een (noord)oostcomponent en het daarbij behorende weerbeeld is niet ongunstig.
Er zijn vele weergezegden en weerrijmpjes in Nederland en sommige daarvan worden te pas en te onpas door menig weerzegger gebruikt, alsof een weerbericht niet compleet is zonder af te sluiten met zo’n (vaak onnodige) spreuk. Van al die ‘weerrijmpjes’ is tachtig gewoon procent onzin en de rest bevat een kern van waarheid. Misschien is het bekendste Nederlandse weergezegde wel ‘aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’..
In de volksmond betekent dit, zoals we waarschijnlijk allen weten, dat het in de maand april nog wel eens tot sneeuwval kan komen, althans zo staat deze weerspreuk bij vrijwel iedereen bekend.
Laat de werkelijke betekenis ervan nu uitgerekend het tegenovergestelde zijn. Het kwam hier wel eens eerder voorbij. Die ‘besneeuwde’ witte hoed is namelijk een chique witte zomerhoed die vroeger, in de negentiende eeuw, werd gedragen door sommige dames uit aristocratische kringen als het eind april niet zelden prachtig zonnig weer was met ruim 22 graden op de thermometer.
Kennelijk is dit weergezegde in de loop van die paar honderd jaar verbasterd tot hetgeen we er nu van maken, maar dat totale contrast in de betekenissen (winter versus voorzomer) mag op z’n minst frappant worden genoemd.
Regelmatig zon, niet al te veel wind en het blijft veelal droog in Almere met ook nog eens prima april(dag)temperaturen. Bijna dus 'aprilletje zoet', misschien zelfs wel inclusief 'de witte zomerhoed'. De nachten kunnen nog steeds koud uitpakken.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 08 april 2015 - 07:00

Gerelateerd

Delen