Het weer DEZE WEEK
Vanaf 10 mei flinke kans op zomers weer

ALMERE – De afgelopen decennia leverden de meimaanden soms voortreffelijk weer op met solide hogedrukgebieden voortdurend boven Scandinavië of het Noordzeegebied. Standvastige noordoostenwinden voerden dan droge lucht aan met bijzonder veel zon en hoge temperaturen.
Als voorbeeld kunnen we 1976 noemen of 1989 en 1992, maar ook in 2000 was met grandioos.
In 2008 was zelfs de gehele meimaand voorbeeldig: zeer droog, zeer zonnig en zeer warm.
Zo’n maand wordt het dit jaar niet, maar een fraaie warme periode lijkt er toch wel aan te komen.
We zien met name rond 10 mei een ontwikkeling met een ‘sturende’ depressie die min of meer voor anker gaat op de Atlantiek, terwijl een hogedrukgebied zich opwerpt ten oosten van ons land.
De al enige tijd boven Spanje aanwezige zeer warme lucht (Murcia meldde al ruim 37 graden afgelopen weekend) kan daardoor deels naar het noorden worden getransporteerd. Mocht dit scenario inderdaad doorgang vinden zouden we op zomerse temperaturen kunnen gaan uitkomen straks.
Topmaxima van rond 27 graden zijn daarbij niet ondenkbaar in Almere, maar het is altijd de vraag hoe lang die warmteoprisping dan aanhoudt in deze prille fase van de ontluikende voorzomer. Immers ligt de koelere lucht bijna altijd onvermijdelijk op de loer in de Lage Landen. De koele instroom van zee.
Vooralsnog is het op de woensdag nog wisselvallig met kans op wat regen, maar donderdag tot zaterdag kunnen overwegend droog verlopen waarbij het opvallend zonnig kan zijn in Flevoland.
Er is een kleine kans dat zwakke storingen ons daarna net schampen, dus een volkomen garantie op droog weer tot en met het weekend is niet af te geven.
De temperatuur komt uit op een prima meiniveau en beweegt zich daags tussen de 14 en 18 graden.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 10, max. 16, wind zw. 3-4, neerslag 75% en zon 80%
Donderdag min. 9, max. 16, wind zw. 3-4, neerslag 40% en zon 90%
Vrijdag min. 6, max. 18, wind z. 3-4, neerslag 30% en zon 55%
Zaterdag min. 9, max. 14, wind nno. 3, neerslag 55% en zon 45%
Zondag min. 7, max. 17, wind w. 3, neerslag 30% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 04 mei 2015 - 11:37

Gerelateerd

Delen