Het weer DEZE WEEK
Stuivertje wisselen

ALMERE – Sommige mooie zomers worden in stand gehouden door de aanwezigheid van een stabiel hogedrukgebied dat zich telkens boven het Noordzeegebied en Scandinavië ontpopt. In dat geval wordt met een droge oostelijke wind voortdurend warme en droge continentale lucht meegenomen.
De langdurige hittegolven in de jaren zeventig van de vorige eeuw (1975 en 1976) werden op deze manier mogelijk gemaakt. Ook de grote zomers veel verder terug (1947 en 1911) ontstonden zo. Er zijn ook best goede zomers aan te wijzen (zoals de huidige zomer), waarbij er een andere luchtdrukverdeling is. De stabiliteit houdt dan soms te wensen over (afgelopen maandag en dinsdag), maar in grote lijnen blijft Nederland dan toch in de meeste gevallen wel vrij van storingshaarden.
De afgelopen weken waren het steeds de uitlopers van het Azorenhoog die richting Lage Landen koersten en vervolgens door naar het noordoosten van Europa. Depressiebemoeienissen vanuit het noordwesten kregen daardoor steeds weinig kans. Daardoor bleef het weer in grote lijnen best goed.
Woensdag herstelt het Almeerse weerbeeld en komt er meer zon bij een oplopende temperatuur.
Donderdag en waarschijnlijk ook vrijdag worden dan weer twee zomerse dagen met maxima tot ongeveer 28 graden. De kans op een regen- of onweersbui neemt wel weer toe op of rond vrijdag.
Vervolgens stroomt er weer koelere lucht binnen richting weekend met kans op een bui nog.
En zo blijft het voortdurend stuivertje wisselen tussen de mooiere warme dagen en de wat koelere.
Dit patroon kan zich zo nog weken gaan herhalen met dus goede perspectieven voor de hoogzomer.
Er zijn aanwijzingen dat het volgende week eerder hoogzomers wordt dan dat zich een koeler en wisselvalliger scenario openbaart.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 22, wind wzw. 3-4, neerslag 30% en zon 45%
Donderdag min. 15, max. 25, wind z. 4, neerslag 20% en zon 85%
Vrijdag min. 17, max. 28, wind z. 4, neerslag 35% en zon 90%
Zaterdag min. 17, max. 21, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 85%
Zondag min. 14, max. 20, wind w. 3-4, neerslag 35% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 13 juli 2015 - 12:37

Gerelateerd

Delen