Het weer DEZE WEEK
Redelijke zomervakantieweek

ALMERE - Deze week levert eigenlijk best prima buitenweer op met hele aardige temperaturen. We zijn inmiddels beland in de zogenaamde hondsdagenperiode .
Dat is het tijdpad tussen pakwek 19 juli tot en met 20 augustus. Deze fase van de zomer wordt volgens de kalenderklimatologie vaak gekenmerkt door een nogal zwoel weerbeeld met regelmatig regenperioden of enkele (onweers)buien. De temperaturen zijn gemiddeld aan de hoge kant met vooral warme nachten doorgaans.
Vroeger, toen met nog geen koelkast had, waren de hondsdagen echt een periode waarin veel etenswaren bedorven wegens de vaak hoge temperatuur en ook hoge luchtvochtigheid.
Nog steeds zien we uitlopers van een hogedrukgebied reiken tot over onze omgeving. Dat levert voor Almere prima zomerweer op met regelmatig flink wat zon en een kleine buienkans. Waaien doet het niet heel veel en de middagtemperatuur komt dagelijks uit op minimaal 20 graden in onze contreien.
Op de middellange termijn, zo tussen 25 juli en begin augustus, worden de depressies op de Atlantiek wat opdringeriger en neigen uit te breken richting het Noordzeegebied. In dat geval neemt de wisselvalligheid duidelijk toe en komen er regelmatig perioden met regen of enkele buien.
Tot augustus is er in ieder geval geen zicht op een belangrijk weerherstel richting zeer zomers weer.
Eerder lijkt het dus wat onbestendiger te worden in de Lage Landen waarbij het relatief koel blijft.
Tot op heden mogen we van een prima zomer spreken. Het aantal zomerse dagen in de maand juli lag vorig jaar en in 2013 wel hoger dan dit jaar, maar slechts weinigen merken het verschil tussen een graad of 23 of 24 en de officiële zomerse waarde van 25 graden.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl


Woensdag min. 15, max. 22, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 80%
Donderdag min. 14, max. 20, wind wzw. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Vrijdag min. 12, max. 21, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Zaterdag min. 12, max. 21, wind n. 3-4, neerslag 30% en zon 75%
Zondag min. 12, max. 21, wind nnw. 3-4, neerslag 35% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 20 juli 2015 - 12:07

Gerelateerd

Delen