Het weer DEZE WEEK
Nog steeds kenmerkend hondsdagenweer

ALMERE – Het blijft ook de rest van de week typisch hondsdagenweer in de hele Benelux.
De periode van de hondsdagen begint rond 19 juli en duurt tot 18 augustus. Al eens eerder legde ik uit dat dit tijdvak doorgaans gekenmerkt wordt door warm en vaak ook onstabiel weer. Vroeger, in het nog koelkastloze tijdperk, was dit echt een periode waarin veel etenswaren bedorven door de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders.
Donderdag belooft de warmste dag van de week te worden met een hoogzomerse temperatuur in Almere. Het hangt even af van de mate van bewolking tot welke waarde de temperatuur oploopt.
Blijft het nog lang zonnig, dan zou de 30 graden nipt bereikt kunnen worden. Indien de bewolking vanuit het zuiden zich al heeft uitgebreid wordt het enkele graden minder warm. Die bewolking hoort bij het opkomen van storingen uit Frankrijk. Deze thermische lagedrukgebieden nemen ook een paar buien mee. Vooral op vrijdag is er kans op enkele stevige buien mogelijk met onweer. Deze buien verdrijven de meeste warmte uit onze contreien en in het weekend is het aangenaam weer met ruim 20 graden.
De echte hitte wordt teruggedrongen naar Duitsland en Polen waar sprake zal zijn van een serieuze hittegolf. In een groot deel van Polen blijft het een dag of vijf tussen de 35 en 39 graden.
Op de middellange termijn blijft ons zomerweer doorgaans prima. Af en toe is er wat verstoring in de vorm van een kleine regenperiode of een paar zomerse buien. Meestal blijft het droog met de zon.
Augustus is op weg in iedere geval een (te) warme en zonnige maand te worden in de Lage Landen.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 15, max. 23, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Donderdag min. 15, max. 28, wind ono. 3-4, neerslag 45% en zon 85%
Vrijdag min. 16, max. 25, wind z. 3, neerslag 85% en zon 65%
Zaterdag min. 17, max. 22, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 60%
Zondag min. 15, max. 21, wind w. 4, neerslag 30% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 10 augustus 2015 - 12:01

Gerelateerd

Delen