Het weer deze week
Koel en licht wisselvallig septemberweer

ALMERE - De zomer van 2015 is nu officieel voorbij en we konden eigenlijk wel spreken van een mojo-zomer (mooie jojozomer). Er was veel dynamiek met recordlate nachtvorst, zware storm en extreme hitte.
Uiteindelijk werd de zomer te warm, zonnig en te nat en dat sluit aan bij de zomertrend die al een aantal jaren is ingezet. Ook voor de komende zomers verwacht ik een soortgelijk weerbeeld.
Terwijl het KNMI enkele jaren terug in haar klimaatvooruitzichten nog gewag maakte van meer langdurige hittegolven en zeer ernstige droogteperioden tot 2025, is de werkelijkheid nu al anders.
We zien bijna ieder jaar een droog voorjaar (en deels droge zomerperiode) dat tot pakweg halverwege of eind juli duurt. Vervolgens wordt het opgebouwde neerslagtekort binnen een paar weken weggewerkt. De combinatie warm, zonnig en te nat illustreert duidelijk een ander soort zomer.
Na de regionaal zondvloedachtige neerslagsommen inclusief een zeer benauwde atmosfeer begin deze week, tapt het weer de rest van de week uit een totaal ander vaatje. Een ferm hogedrukgebied werpt zich op ten westen van Ierland richting IJsland en lagedrukgebieden bij Scandinavië koersen deels richting het Noordzeegebied. De stroming is daardoor al om naar het zeer koele noordwesten en regelmatig kunnen vochtvelden van over de zee, inclusief enkele ondiepe buitjes of wat regen, onze omgeving bereiken. Veel zon behoeven we niet te verwachten in Almere de komende dagen.
Tot in het weekend houdt de lichte wisselvalligheid aan en is het met soms maar 15-16 graden gedurende de middagperiode flink koel voor de eerste week van september. Daarna kan het iets stabieler worden en maakt de temperatuur weer wat winst richting de 20-22 graden uiteindelijk.
Woensdag min. 12, max. 17, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 70%
Donderdag min.10, max. 16, wind zw. 3, neerslag 60% en zon 45%
Vrijdag min. 12, max. 16, wind w. 3-4, neerslag 75% en zon 30%
Zaterdag min. 12, max. 17, wind wnw. 4, neerslag 65% en zon 50%
Zondag min. 11, max. 17, wind nw. 4, neerslag 45% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 31 augustus 2015 - 12:27

Gerelateerd

Delen