Het weer DEZE WEEK
Groene Kerst in aantocht

ALMERE – November 2015 was zowat de allerzachtste elfde maand ooit in Nederland en december is hard op weg recordzacht te worden, zeker gezien het verdere temperatuurverloop tot pakweg de jaarwisseling.
De meest weersbepalende drukgebieden liggen nog altijd muurvast op de weerkaarten. Deze rigide weersystemen weten werkelijk van geen wijken en laten de hardnekkige zuidwester maar doorgaan.
Diepe en soms zeer diepe depressies opereren in de regio’s Groenland en IJsland en zo nu en dan worden slechtweerfronten aan de zuidflank richting het onstuimige Noordzeegebied gedirigeerd.
Het is dan ook een voortdurende afwisseling van drogere perioden met beduidend wisselvalliger fases. Deze week regent het vooral op de woensdag, vrijdag en ook alweer rond zondag 20 december.
De tussenliggende dagen verlopen dan droger en met wat geluk is een flink dagdeel geheel droog.
Meest in het oog springend blijft de temperatuur die tot na Kerst hoge ogen blijft gooien. Het moge dan ook duidelijk zijn dat een witte Kerst er absoluut niet in zal zitten dit jaar. Dat de Kerst ook zacht of zeer zacht gaat uitpakken staat ook al min of meer buiten kijf. Op zich een normaal beeld in ons land.
Toptemperaturen zijn mogelijk tussen donderdag en zondag en in Almere kan het 15 graden worden.
Landelijk zit er wellicht een 16 of 17 graden nog wel in met deze diepe subtropische luchtaanvoer.
Zicht op enige verandering is er niet, dus de kans mag groot genoemd worden dat er tot januari weinig of niets verandert. Een enkele bui met wat stofhagel tussendoor en misschien een verdwaald nachtje met een graad nachtvorst lijkt het maximaal haalbare aan ‘guur’ weer in de periode tot begin januari.
Op zich is zo’n langdurige periode met zeer zacht weer niet ongewoon voor december, maar de langdurigheid ervan in combinatie met de wel zeer hoge gemiddelde temperatuur valt nu toch wel op.
Meer weer op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 7, max. 13, wind zzw. 4, neerslag 95% en zon 20%
Donderdag min. 12, max. 14, wind zzw. 3-4, neerslag 25% en zon 40%
Vrijdag min. 11, max. 13, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 20%
Zaterdag min. 11, max. 13, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 20%
Zondag min. 11, max. 13, wind zw. 4, neerslag 65% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 16 december 2015 - 09:00

Gerelateerd

Delen