Het weer DEZE WEEK
Kwakkelweer aan zet

ALMERE – Volop winter met strakke oostenwinden en ‘duurvorst’ lijkt het niet te worden in Almere de komende pakweg tien dagen. Toch schakelen we over naar klassiek kwakkelweer vanaf donderdag.
De definitie van kwakkelweer (de term wordt te pas en te onpas gebruikt, valt me vaak op) is wisselvallig winterweer met zo nu en dan wat winterse neerslag en temperaturen overdag een paar graden boven nul en gedurende de avonden en nachten meest lichte vorst. Zo’n situatie komt er met name in het weekend. De kans op verraderlijke gladheid op de stoep, fietspad of weg neemt daarbij sterk toe.
Met name op donderdag stroomt een portie koudere lucht op hoogte toe en de neerslag zou dan al een winters karakter kunnen krijgen met natte sneeuw. Waarschijnlijk blijft het niet liggen, zeker ook omdat de bodemtemperatuur nog aan de hoge kant is.
De dagen rond het weekend verlopen vrij koud en we beleven dan de relatief koudste paar dagen van deze winter tot nu toe. In de nacht kan het dus tot lichte vorst komen en overdag blijft het kwik lange tijd in de buurt van het vriespunt bivakkeren. Het aandeel zon neemt wat toe en het blijft rustig weer.
De invloed van hoge druk wordt dan weersbepalender en de neerslagkans neemt dientengevolge af.
Veel kou pot zich wederom op boven het (noord)oosten van Europa, maar doordat zich geen solide hogedrukgebied lijkt te vormen boven Scandinavië, kan deze koude vrieslucht niet vlot wegvloeien richting onze contreien. Een echt onvervalst winters regime zoals net al gezegd, behoeven we dus niet tegemoet te zien voorlopig.
Subtiele veranderingen in luchtdrukpatronen evenwel kunnen flinke gevolgen hebben. De serieuze kou ligt immers op eens steenworp afstand van Nederland. Rond 18 januari lijkt de zachte lucht aan zet te komen.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 4, max. 7, wind w. 3-4, neerslag 75% en zon 25%
Donderdag min. 2, max. 4, wind z. 3-4, neerslag 90% en zon 25%
Vrijdag min. 2, max. 4, wind nw. 3-4, neerslag 65% en zon 30%
Zaterdag min. -1, max. 2, wind no. 3, neerslag 30% en zon 55%
Zondag min. -3, max. 1, wind o. 3, neerslag 20% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 11 januari 2016 - 12:54

Gerelateerd

Delen