Het weer DEZE WEEK
Koude zuidenwind later

ALMERE - We kennen zuidenwinden natuurlijk met doorgaans warme luchtaanvoer vanuit Spanje in de zomer. De hoogste temperaturen tussen 30 en 35 graden worden bijna altijd met deze windrichting behaald.

In de winterperiode kan er met een zuidenwind ook koude lucht worden aangevoerd en dat zal richting het weekend zo zijn. Met zo’n zuidenwind kan het zelfs blijven vriezen, zagen we in het verleden. Het Europese continent blijft tot en met het weekend in grote lijnen koud tot in Noord-Frankrijk toe. Na wat mildere instroom van wat zeelucht op woensdag, ruimt de stroming vervolgens naar zuidoost. Dan volgen een paar dagen met doorgaans mooi en licht winters weer in Almere met overdag temperaturen die zullen oplopen tot enkele graden boven nul. De nachten blijven koud met vorst.
Zag het er het afgelopen weekend nog naar uit dat alle kou komende vrijdag alweer het land uit was. Inmiddels lijkt het er eerder op dat de kou langer stand houdt in onze contreien. Wellicht blijft het tot en met zaterdag of zelfs zondag nog koud. Zoals gezegd gaat de naar zuid ruimende wind niet acuut zachte lucht aanvoeren aan het einde van deze week, maar blijft deze gewoon koud.
Neerslag is voorlopig niet te verwachten onder invloed van een hogedrukgebied dat zich voorlopig nog ten oosten van Nederland bevindt. Wel nadert in het weekend een ‘dooifront’, hetgeen strikt gezien niet de juiste bewoording is. Dooien gaat het pas als het eerst het gehele etmaal rond heeft gevroren en daar is geen sprake van op zaterdag en zondag. Dat front vanuit het westen kan wat neerslag geven. Of dat gewoon regen zal zijn of wellicht sneeuw/ijzel is nu nog niet te benoemen.
Vanaf begin volgende week zet de zachte lucht verder door en is de vorst voorlopig voorbij.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl
Woensdag min. -1, max. 4, wind nw. 4, neerslag 20% en zon 65%
Donderdag min. -3, max. 2, wind var. 3, neerslag 20% en zon 55%
Vrijdag min. -4, max. 2, wind zzo. 3-4, neerslag 20% en zon 55%
Zaterdag min. -0, max. 2-5, wind z. 3-4, neerslag 45% en zon 40%
Zondag min. 2, max. 3-7, wind zzw. 3-4, neerslag 50% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 18 januari 2016 - 12:21

Gerelateerd

Delen