Het weer DEZE WEEK
Van lente naar herfst

ALMERE – De flitswinter van 2016 heeft in het noordoosten van Nederland bijna veertig koudepunten opgeleverd en tot 24 januari lag de gemiddelde temperatuur in Oost-Groningen zelfs iets onder nul. De maand was daar dus ronduit koud tot die datum. In Almere en omgeving was bijna niets van de winter te merken.
De lente was er bijna afgelopen maandag met temperaturen die soms tot bij de 15 graden opliepen.
Het oude en vertrouwde zachte weer met voortdurend dat ‘zuidwestgeblaas’ is weer volledig terug.
Van de lente naar de herfst is het parool de komende periode. We gaan overschakelen naar een regime waarin brutale depressies het bijna volledig voor het zeggen krijgen. De vrijdag zal nog relatief het droogst verlopen, maar tijdens de overige dagen valt veelal veel regen en bovendien waait het.
De onbestendigheid gaat weer hoogtij vieren en met dagtemperaturen tussen de 9 en 13 graden blijft het natuurlijk vele graden te zacht voor het putteke van de winter. Vooral in het weekend zou er wel eens zo’n 20 millimeter water kunnen neerdalen in Almere. Vanzelfsprekend is er dan weinig zon.
Ook op de middellange termijn, de komende pakweg twee weken, is er geen zicht op een totaal ander weerplaatje met bijvoorbeeld sneeuwbuien en stevige vorst. Heel voorzichtig kunnen we deze winter die amper winter was, dan ook gaan afschrijven, ofschoon we nog ruim een maand te gaan hebben.
Het is zeer wel mogelijk dat de sprokkelmaand nog een week koud(er) weer gaat geven, maar zoals 30 jaar terug (februari 1986 inclusief Elfstedentocht) kan het onmogelijk meer worden dit jaar. Vaak is het zo dat na dit soort extreem zachte winters het voorjaar nogal tegenvalt met kou en regen.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 9, max. 13, wind zw. 5, neerslag 90% en zon 20%
Donderdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 70%
Vrijdag min. 6, max. 12, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 35%
Zaterdag min. 8, max. 9, wind zzw. 5, neerslag 95% en zon 20%
Zondag min. 5, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 25 januari 2016 - 13:28

Gerelateerd

Delen