Het weer DEZE WEEK
Op naar de zachtste winter ooit

ALMERE - Een aantal wetenschappers dat zich bezighoudt met het weer op de lange termijn waren er bijna van overtuigd dat februari 2016 winterweer zou gaan opleveren in de Lage Landen. Dan immers zou de snelle verwarming van de stratosfeer (ter hoogte van de poolgebieden) moeten gaan plaatsvinden.
Daardoor zou de poolwervel (band van stevige westenwinden) moeten gaan splitsen om winterse hogedrukgebieden meer ruimte te kunnen geven. Tot op heden is er weinig sprake van die snelle opwarming op grote hoogte op de juiste stek. De kans op winterweer lijkt derhalve klein te zijn.
Voorlopig zijn de depressieperikelen niet van de lucht en blijft het aanhoudend regenachtig, veel te zacht en bovendien waait het ook nog flink zo nu en dan. Met een zeer zachte november, december en januari, lijkt ook deze sprokkelmaand de zachte kant op te gaan. Als deze maand op tenminste 5,3 graden gaat uitkomen straks, hebben we een evenaring van de allerzachtste winter ooit (2007). Met de huidige vooruitzichten is het zelfs mogelijk dat we 2007 gaan kloppen en dus uit gaan komen op de zachtste winter sinds het begin van de waarnemingen (1706). Op 1 maart weten we het definitief.
Woensdag en donderdag is er kans op regen, vrijdag belooft weer wat droger te zijn, maar in het weekend regent het andermaal in Almere. Ook de hele volgende week staat in het teken van depressiebemoeienissen, dus periodiek regen en wind bij te hoge temperaturen voor februari.
Meer weerinfo is er eventueel nog via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 4, max. 7, wind wzw. 4, neerslag 75% en zon 35%
Donderdag min. 5, max. 10, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 9, max. 11, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 25%
Zaterdag min. 9, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 85% en zon 25%
Zondag min. 7, max. 9, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 01 februari 2016 - 12:43

Gerelateerd

Delen