Het weer DEZE WEEK
Vanaf vrijdag opnieuw kouder

ALMERE – Na een vrij koud weekend met in de nacht naar maandag zelfs wat nachtvorst, was het redelijk weer tot en met woensdag. Donderdag kan het nog een keer (ruim) 15 graden worden alvorens het kwik een gevoelige veer laat. De luchtdruk gaat verder oplopen richting Schotland en IJsland en lagere luchtdruk zal gaan ontstaan boven Scandinavië. Vanaf het weekend ook richting het Noordzeegebied.
Vooral in de loop van het weekend zal de neerslagkans toenemen. De bovenlucht zal sterk afkoelen zodat de kans op buien met een winterse lading kan toenemen. Het is best mogelijk dat we in Almere komende week wat natte sneeuwvlokken zien vallen. Ook gaat de kans op nachtvorst komende week toenemen. Een aantal jonge planten zou wellicht wat schade kunnen oplopen.
De situatie die we in het weekend krijgen is een typische aprilvariant op het huidige weerthema. In deze periode van het jaar is de lucht richting de poolgebieden nog koud genoeg om ook bij ons kou te geven als de wind tenminste uit het noorden waait. Anderzijds kan al zeer warme lucht vanuit Noord-Afrika een flink stuk Europa worden ingeblazen. Afgelopen maandag was het op de Balkan al bijna 35 graden. Grote contrasten dus in temperatuur juist in deze fase van het voorjaar.
Voorlopig zullen we die koude instroom ook wel blijven houden. Tot begin mei zijn er nog geen aanwijzingen dat het belangrijk zachter wordt met temperaturen van 25-28 graden. In 1990 kende mei een warme start met op vijf mei maxima tot 27-28 graden in Almere. De kans op een laat voorjaar lijkt wat te zullen toenemen met de huidige weersvooruitzichten.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 3, max. 12, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 80%
Donderdag min. 3, max. 15, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 90%
Vrijdag min. 6, max. 11, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Zaterdag min. 5, max. 10, wind n. 4, neerslag 30% en zon 75%
Zondag min. 3, max. 9, wind nw 4, neerslag 85% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 18 april 2016 - 13:03

Gerelateerd

Delen