Het weer DEZE WEEK
Uitermate wisselvallige en zeer koele week

ALMERE – Het afgelopen weekend was ronduit koud te noemen in Almere met tijdens de buien die gepaard gingen met hagel en sneeuw soms maar 4-5 graden midden op de dag. Dit soort temperaturen behoren bij de laagste die mogelijk zijn eind april. Ook in 1981 en 1991 was het zo koud in deze laatste fase van de grasmaand, die overigens te koud in de boeken komt.
De nachten gaven op uitgebreide schaal nachtvorst en zelfs op anderhalve meter boven de grond vroor het even. Toch verliep het weekend ook wel flink zonnig buiten de buien om.
Kou eind april is niet ongebruikelijk in de Lage Landen. Op 29 april 1976 werd zelfs ruim 7 graden vorst opgetekend bij Tilburg in Midden-Brabant en op klomphoogte vroor het er 11 graden.
Woensdag tot en met zondag blijft een zeer wisselvallige fase met regelmatig (veel) regen of buien.
Tot Koningsdag ligt een venijnige storing in de buurt van Nederland die flink wat buienclusters brengt.
Het zal uiterst koud zijn overdag met soms maar 6-7 graden tot donderdag. Voor plaatsen als Almere en Zeewolde kan er tussen woensdag en zondagavond zo’n 20 millimeter water vallen. De kans op natte sneeuw verdwijnt woensdag als we de bovenluchttemperatuur iets zien oplopen. Het weer op 27 april, Koningsdag zal dus helaas flink gaan tegenvallen met regelmatig regen op het pleit.
De temperatuur op leefniveau gaat iets omhoog richting het einde van de week en komt tegen het weekend uit op 12-13 graden. De wind verlaat de koude noordwesthoek en wordt meer zuidwest.
In de periode donderdag tot en met zaterdag is het soms ook wat vriendelijker weer in het zuidwesten van Flevoland alvorens ons zondag een volgend massief regengebied bereikt. De wisselvalligheid blijft dus troef en waarschijnlijk is dat tot en met de eerste meiweek ook nog het geval.
We lijken al met al te gaan afstevenen op een tamelijk nat voorjaar, hetgeen helemaal in het kader van een El Nino-jaar past. Zelfs het KNMI meldt op haar site dat de kans op een nat voorjaar dan 70 procent is. We zagen het ook in 1983 toen het tot juni te nat en te koud bleef. Toen volgde wel een hele goede zomer.
Meer weerinfo www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 4, max. 9, wind nw. 5, neerslag 95% en zon 35%
Donderdag min. 3, max. 10, wind w. 4, neerslag 35% en zon 70%
Vrijdag min. 3, max. 12, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 40%
Zaterdag min. 6, max. 13, wind zzw. 3-4, neerslag 85% en zon 65%
Zondag min. 6, max. 13, wind zzw. 4, neerslag 70% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 25 april 2016 - 12:50

Gerelateerd

Delen