Het weer DEZE WEEK
Zomer in mei

ALMERE – Bijzonder puike weersontwikkelingen de komende dagen! Na een opvallend koud slot van april inclusief sneeuw en vorst, slaan we de lente over en wordt de zomer gewoon in stelling gebracht.
Pure voorzomerse omstandigheden de komende dagen met veel zon in Almere en temperaturen die werkelijk riant zullen zijn. In de tabel staat iedere dag een regenkans van nul procent: tamelijk uniek.
Deze voorzomerse oprispingen waren al ruim een week terug goed te traceren op de weerkaarten.
Het voorjaar lijkt best veel op dat van 1998. Toen viel er ook sneeuw in april en werd het begin mei snel warm met een hoogste temperatuur in Almere van 31 graden op 12 mei. Die 30 graden gaan we waarschijnlijk niet halen, maar hoogste temperaturen tot 27 graden zijn wel te realiseren tot 10 mei.
Lag er vorige maand nog een zogenaamde hoogterug op de oceaan die ons die koude noordenwinden bezorgde. Nu komt op dezelfde stek juist een noord-zuid georiënteerde trog te liggen; een soort lagedrukgebied dat goed doortimmerd is in de bovenlucht. Deze trog zorgt aan de oostzijde, dus in de Lage Landen, juist voor een flink zuidelijke luchtaanvoer vanuit Spanje en Frankrijk. Doordat de luchtdruk gaat stijgen boven Scandinavië de komende dagen, wordt de oostwaartse verplaatsing van de trog goeddeels tegengewerkt. Dat is gunstig voor Nederland. Verstoringen vanuit Frankrijk die ongetwijfeld zullen volgen vanaf 7-8 mei, worden door het tegengewicht van die Scandinavische hoge druk deels de das omgedaan. Het stabiele en warme weer kan zo nog even voortduren.
Opvallend zal ook de nachttemperatuur zijn rond het weekend. De nachtvorst is dan helemaal voorbij en met moeite zal het kwik de 12-13 graden kunnen onderschreiden in de stad.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 3, max. 16, wind z. 3, neerslag 0% en zon 85%
Donderdag min. 5, max. 19, wind zo. 3, neerslag 0% en zon 95%
Vrijdag min. 8, max. 22, wind ozo. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Zaterdag min. 11, max. 24, wind ozo. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Zondag min.12, max. 23, wind zo. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Artikel geplaatst op: 02 mei 2016 - 12:29

Gerelateerd

Delen