Het weer DEZE WEEK
Gevoelig frisser de komende dagen

ALMERE – De grandioze meizomer met veel zon en hoogzomerse temperaturen duurt nooit tot juni. Het is bijna altijd zeker dat na die voortvarende thermische verwennerij de temperatuur een vrije val maakt.
De komende periode gaat de temperatuur heel fors inleveren en komt in het weekend uit op een magere 10-12 graden. Daarmee zitten we pardoes weer beneden normaal voor bijna half mei. Grote verschillen dus met de soms bijna 28 graden die we het afgelopen weekend nog hadden.
Het weer volgt ook in het nieuwe klimaat keurig de kalenderklimatologie, bijna uit het boekje. Zo is daar de warmte-opstoot tussen 5 en 10 mei gevolgd door de koudere fase richting half mei.
Dit patroon zagen we ook in het verleden wel optreden. Puur gebaseerd op de kalenderklimatologie zou het tussen 20 en 27 mei dan weer wisselvallig en groeizaam weer moeten zijn.
Voorlopig is het nog even zomers met de temperaturen van dik boven 20 graden tot vrijdag.
De wind uit oost tot noordoost waait stevig door en bij vlagen wordt bijna windkracht 5 gehaald.
Voor de geoefende zeiler of surfer zijn dit natuurlijk ideale wind- en temperatuurcondities.
We zien op de woensdag al meer wolken in Almere onder invloed van zwakke storingen die via het zuiden opkomen. Er is al kans op een lokale bui met daarbij een kleine kans op onweer. Later in de week wordt het neerslagsignaal kleiner als de wind naar het noorden nog wat verder krimpt.
In het weekend wordt met een stevige wind uit noord tot noordwest koude lucht aangevoerd die helemaal vanaf de poolstreken komt aanwaaien. Precies de tegenovergestelde richting dus waaruit de lucht de afgelopen dagen werd aangevoerd. Het weerbeeld wordt dan bepaald door wolkenvelden, enkele zonnige perioden en soms wat ondiepe buitjes vanaf de Noordzee. Het zal even wennen zijn.
De komende week is het licht wisselvallig met bovenal gematigde temperaturen, maar later in de week wordt het alweer zachter en komen we weer uit in het aangename traject 15-20 graden.
Meer weerinfo is er via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 23, wind oost 3, neerslag 40% en zon 85%
Donderdag min. 14, max. 22, wind ono. 4, neerslag 30% en zon 90%
Vrijdag min. 12, max. 17, wind nno. 4, neerslag 20% en zon 90%
Zaterdag min. 8, max. 11, wind nnw. 4, neerslag 30% en zon 60%
Zondag min. 6, max. 12, wind nw. 3-4, neerslag 30% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 09 mei 2016 - 12:54

Gerelateerd

Delen