Het weer deze week
Vrij warm juniweer met steeds kleine buienkans

ALMERE - De afgelopen tientallen jaren is er veel verbeterd qua verwachtingstechnieken als het op het weer aankomt. Net als in de medische wereld is er zeker flinke vooruitgang geboekt op het weerfront.
Toch gaat het nog wel eens mis. Neem nu eind vorige week toen het zonneklaar was dat er zware onweersbuien zouden komen gedurende bijna het hele weekend. Ondergetekende evenwel was toen al iets gereserveerder en gaf aan dat het met de regenhoeveelheden wel eens zou kunnen meevallen.
Hoe dan ook, ook anno 2016 zitten de weerinstituten er nog wel eens een keer flink naast. Het weer blijft, zelfs op de korte termijn nog steeds deels onvoorspelbaar. Dat is ook over vijf of tien jaar nog zo. Juni doet het niet slecht met een vrij warm zomerweerbeeld en een buienkans erbij de komende tijd. Een uitloper van een ‘hoofdelijk’ hogedrukgebied met het accent bij IJsland reikt tot over de Noordzee. De stroming is overwegend noord tot noordoost en is net niet te veel noord om koele lucht te geven. De middagmaxima komen vrijwel iedere dag uit op tenminste 20 graden en er is regelmatig zon.
Toch is de instabiliteit van de atmosfeer nog aanwezig zodat zich af en toe nog buien kunnen vormen. Dit zijn de bekende plaatselijke buien. In Almere-West valt er dan niets bijvoorbeeld, terwijl in Haven de straat bijna overloopt. Die lokale perikelen blijven we voorlopig wel houden nog. Of dit typische weerbeeld nou de blauwdruk is/wordt van de (komende) zomer? Het zou best eens kunnen.
Meer weerinfo is er via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 22, wind nno. 3, neerslag 60% en zon 65%
Donderdag min. 15, max. 21, wind no. 3, neerslag 55% en zon 60%
Vrijdag min. 14, max. 21, wind nno. 3, neerslag 60% en zon 60%
Zaterdag min. 14, max. 21, wind n. 3, neerslag 40% en zon 55%
Zondag min. 13, max. 20, wind n. 3, neerslag 30% en zon 75%
Artikel geplaatst op: 30 mei 2016 - 11:52

Gerelateerd

Delen