Het weer DEZE WEEK
Tot in het weekend mooi en droog juniweer

ALMERE – In de kalenderklimatologie is de periode rond half juni vaak een overgangsfase naar een wisselvalliger weerbeeld. Als een reactie op het mooie en warme weer niet zelden daarvoor komt de atmosfeer dan met een reactie. Officieel wordt dat schapenscheerderskoude genoemd (meer richting eind juni).
Tot en met zaterdag behouden we het prima juniweer met flink wat zon. De lucht wordt ook droger. De klamme atmosfeer van vorige week is daarmee uit de lucht. Een hogedrukgebied boven Scandinavië dat al enkele weken voorbeeldig zomerweer geeft in Noord-Europa, zakt wat uit richting het Noordzeegebied en weet opdringende oceaanstoringen voorlopig even het hoofd te bieden.
Droog en zonnig is dus het weerbeeld tot in het weekend met uitstekende temperaturen en een aangename luchtvochtigheid van 35-45 procent gedurende de middagen. De kans op een bui is klein en de middagmaxima komen uit rond de 20 graden in Almere ondanks de luchtaanvoer over water.
Dit zijn de dagen bij uitstek om buitenactiviteiten te doen als het maar enigszins mogelijk is.
Vanaf zaterdagochtend en met name op de zondag en daarna neemt de regenkans toe vanuit het westen. We beginnen dan aan een doorstroomd Hollands weerbeeld dat wel eens een dag of tien kan aanhouden. Klassiek zomerweer kun je het noemen met gematigde temperaturen en wind vanaf zee.
Zicht op flinke droogte hitteperikelen is er nog niet. Doorgaans knapt het weer in dit soort situaties tussen 20 juni en begin juli weer op en dan wordt het bijna ieder jaar ook warm of zelfs heet in ’t land.
Vorig jaar piekte het kwik tot zo’n 37/38 graden op de allerwarmste stekken de eerste julidagen.
Meer weerinfo: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 12, max. 22, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Donderdag min. 11, max. 18, wind nnw. 3-4, neerslag 20% en zon 95%
Vrijdag min. 10, max. 18, wind nw. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Zaterdag min. 11, max. 20, wind var. 3, neerslag 30% en zon 75%
Zondag min. 13, max. 20, wind zo. 3, neerslag 45% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 06 juni 2016 - 12:35

Gerelateerd

Delen