Het weer deze week
Heel gewoon Hollands zomerweer

ALMERE - Een jaar terug was het totaal ander weer dan op dit moment en maakten we ons op voor een hittegolf. Op 2 juli 2015 piekten de maxima tot maar liefst 38 graden in Maastricht (Almere kwam tot 35 graden).
Dit jaar moeten we het zowat met de helft van deze temperaturen doen en is het tevens nog wisselvallig. Aan deze periodieke wisselvalligheid komt later deze week geleidelijk wel een einde. Het luchtdrukpatroon is klassiek zomers te noemen en uiteraard typisch Nederlands daarbij. Een honkvast Azorenhoog (in combinatie met lagedrukgebieden bij Schotland) bepaalt het weer. Voortdurend dijen die lagedrukgebieden uit tot over het Noordzeegebied en hiermee verbonden komen storingen van tijd tot tijd richting Nederland en bezorgen ons een periode met gestage regen. De wind zit vanzelfsprekend in de zuidwesthoek en vanuit die richting wordt het natuurlijk nooit warm. Overdag wordt het veelal 18-19 graden terwijl de nachten niet koud zijn met zo’n 14 graden in Almere. Zo’n weerpatroon duurt meestal een week of twee, maar er zijn zomers waarin dit wel acht weken duurde!
Een duidelijke weersverbetering zouden we kunnen krijgen als de uitlopers van het Azorenhoog zich meer zouden richten op West-Frankrijk en onze contreien. Dat is doorgaans de start van stabiel weer. De weermodellen voor de middellange termijn laten de eerste tien dagen nog geen verandering zien.
Toch denk ik dat we vanaf de eerste week van juli aanzienlijk beter weer mogen verwachten in de Benelux. Vooral op de donderdag kan het nog enige tijd regenen en is het betrekkelijk somber buitenshuis. Daarna nemen de regenkansen wat af zonder dat het formidabel weer wordt. We schakelen over naar een redelijk weerbeeld met niet al te veel wind, af en toe zon een eigenlijk prima dagtemperaturen.
Meer weerinfo is er via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 13, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 35%
Donderdag min. 14, max. 18, wind zzw. 3-4, neerslag 85% en zon 40%
Vrijdag min. 13, max. 19, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 40%
Zaterdag min. 13, max. 18, wind zw. 4, neerslag 25% en zon 75%
Zondag min. 11, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 27 juni 2016 - 12:10

Gerelateerd

Delen